Още през март Facebook заяви, че се готви да започне тестване на своя безпилотен самолет Aquila, който използва лазерна технология, за да доставя интернет в отдалечени региони по земята.

Сега Aquila е готов за тест. Той ще се рее на височина от 18 000 до 27 000 метра в продължение на до 90 дни над отдалечени райони, доставяйки интернет на хората, живеещи там. Размахът на крилете на безпилотния дрон е голям колкото на Боинг 737, но теглото на Aquila е стотици пъти по-малко.

Когато тестовете приключат, Aquila ще изпрати данните чрез лазери. Facebook говорят за значителен пробив в лазерната технология, която сега може да изпраща десетки гигабита в секунда. За справка, скоростта, която осигурява новата технология, е около 10 пъти по-бърза от предишните поколения.

Според Facebook около 10 на сто от хората живеят в места с некачествена или липсваща интернет инфраструктура. Компанията не възнамерява да създава своя собствена интернет мрежа, но се надява, че нейните изследователски лаборатории ще насърчат технологичния напредък.

От Facebook са подготвили видео, което можете да гледате по-долу:

 

 

Прочетете още: Балоните от Project Loon се справят по-добре от очакваното