Дори да не знаете какво точно е Google Knowledge Graph, със сигурност се сблъсквате с интерфейса на услугата всеки ден. Това е малкото поле, подобно на визитна картичка, което показва резюмирана информация за търсенето ви, ако тя е налична.

Knowledge Graph позволява търсенето на предмети, хора или места, за които Google знае – забележителности, известни личности, градове, спортни отбори, сгради, географски характеристики, филми, небесни обекти, произведения на изкуството и други, и предоставя незабавна информация за тях, в зависимост от запитването. Това е важна първа стъпка към изграждането на търсачки от следващо поколение, които използват колективната памет на Мрежата и разбират света малко повече като хората.

Примерите от България варират от всеобхватна информация за известните футболисти Димитър Бербатов и Христо Стоичков, до такава, свързана с различни известни български забележителности, актьори или сериали.

Google Knowledge Graph не се уповава само на публични източници като Freebase, Wikipedia и CIA World Factbook. Услугата е много по-мащабна, защото е фокусиранa върху цялостната широчина и дълбочина на информацията. Knowledge Graph съдържа повече от 570 милиона обекта, както и повече от 18 милиарда факти и взаимовръзки между различните обекти и е настроен на базата на това, което хората търсят и това, което ние можем да намерим в Интернет.

За да използвате Knowledge Graph е достатъчно да въведете ключови думи, които отговарят на критериите.