Ако се върнете обратно към 2016 г., може да си спомните Quick, Draw! - експеримента с изкуствения интелект от Google, който трябваше да предположи какво точно потребителите са нарисували. Играта набра доста популярност и по-късно буквално милиони забавни скици бяха събрани в единен отворен код от данни.

Но имаше една рисунка, която AI на Google никога не успя да разпознае и която никога не се е появявала в неговите база данни – банално познатата ни картинка от различните стени на подлези и всевъзможни други места, представляваща схематичното лого на мъжкия репродуктивен орган – пениса.


Звучи детинско, но това е наистина голям пропуск. Пенисът е може би най-значимият и траен символ на всички времена. Това е "сигил", който е бил драскан върху различни повърхности в продължение на хиляди години - навсякъде от римските стени до средновековните ръкописи. За да поправи грешката на Google, фондацията Mozilla възложи на холандското дизайнерско студио "Моникер" да създаде детектор за картинката на пениса. Това може да изглежда глупаво начинание, но от "Моникер" и Mozilla казват, че всъщност е сериозен въпрос: в епоха, в която американските технологични гиганти контролират толкова много от това, което виждаме онлайн, трябва ли да се притесняваме за моралните стандарти, които те могат да определят?


Можете да изпробвате пенис-детектора тук. Когато нарисувате картинката, AI ще ви каже „предполагаме, че това е грешка“ и ще го изтрие, предупреждавайки потребителите: „Не прекалявайте с личното себеизразяване, или мястото на този банан не е тук!“.

Според "Моникер" неспособността на AI на Google да разпознае пениса е очевидно тривиална в голямата схема на нещата, но тя все още е мощен символ на властта на технологичните гиганти.

Вижте още: Google пусна база данни с 5 млн. снимки за обучение на изкуствен интелект

Тагове: