Преди да научите какво точно е Dark web, важно е да знаете какво я отличава от по-големия ѝ брат, Deep web. Накратко, Deep web и Dark web са два термина, които често неправилно се използват един вместо другия. Всъщност, deep web се отнася до всичко в мрежата, което не може да бъде намерено с помощта на търсачка. Това включва имейлите ви в Gmail, директни съобщения в социалните мрежи и дори вашите снимки във Facebook, които сте маркирали като „лични“.

Тъмната мрежа обаче е само подразделение на дълбоката мрежа. За съжаление, тъмната мрежа е отговорна за лошата репутация на дълбоката мрежа. В нейните дебри може да видите ужасяващи изображения, да си купите незаконни вещества и дори изцяло нова идентичност. В същото време, си струва да се проучи тъмната мрежа (с повишено внимание). Просто трябва да знаете какво правите.

За да получите достъп до сайтовете, които не са налице на т. нар. повърхностна мрежа, трябва да се снабдите с две важни неща: Virtual Private Network (VPN) и браузърът Tor.

Силно препоръчваме да се защитите с VPN, преди да влезете в тъмната мрежа. VPN е компютърна мрежа, логически изградена чрез криптиране, използваща физическата и програмна инфраструктура на по-голяма обществена мрежа, най-често Интернет. Виртуалните частни мрежи обикновено криптират трафика между отделните хостове в Интернет и така допринасят за информационната сигурност на използващите ги организации. За ваша сигурност първо пуснете VPN и само след като се установи връзка, стартирайте браузъра Tor.

Не знаете коя VPN е най-добра за вас? Има много опции, както безплатни, така и платени. Препоръчваме ви ExpressVPN, който идва с поддръжка за Tor и три безплатни месеца ползване.

Следващата стъпка е да свалите браузъра Tor. Това е браузър, предназначен да ви помогне да осъществите достъп до сайтове в мрежата .onion, където да намерите „тъмните“ уебсайтове.

Въпреки, че VPN и Tor са доста мощни и би трябвало да са достатъчни, за да ви предпазят, докато разглеждате тъмната мрежа, няма да сгрешите, ако вземете повече предпазни мерки. Изключете JavaScript, затворете всички софтуерни приложения и покрийте вашата уеб камера докато сте в тъмната мрежа.За начинаещите потребители препоръчваме да се запознаят предварително как работи този браузър и как да останете в безопасност, докато го използват.

Преди да навлезете в дебрите на тъмната мрежа, трябва да имате предвид още едно нещо. Докато сърфирате в дълбоката мрежа, внимавайте на какво кликвате. Дори нещо толкова невинно като четенето на описанията на някои сайтове може да ви накара да се почувствате неприятно. Преглеждайте с цел и не се поддавайте на импулсивното любопитство.

1.       The Hidden Wiki

Onion URL: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Когато за пръв път стартирате браузъра Tor, той няма да ви отведе до конкретни сайтове. Tor просто осигурява по-безопасен (криптиран) начин за достъп до нормалната мрежа. За да отворите .onion сайт, трябва да знаете, че той съществува, както и какъв е неговия адрес. Има няколко начина за намиране на активни .onion сайтове. Един от тях е да използвате директория от сайтове, като The Hidden Wiki.

Тъмната мрежа ще ви напомни за старите дни на интернет. Можете да навигирате, използвайки множество индексирани сайтове. Hidden Wiki е един от тях. Тук ще намерите разнообразни връзки към различни източници в тъмната мрежа. Едно нещо, което трябва да помните е, че тук страниците се пишат от обикновени хора, така че не вземайте всичко, което виждате и четете за чиста монета.

Кой може да използва това: Hidden Wiki е добра отправна точка както за начинаещи в тъмните дебри на мрежата, така и за напредналите потребители.

2.       Sci-Hub
Onion URL: http://scihub22266oqcxt.onion/

Sci-Hub е платформа с мисия за разпространяване на научни познания от цял свят. На Sci-Hub ще намерите около 50 милиона научни статии, които можете да свалите безплатно. Основана е през 2011 г. от Александра Елбакян от Казахстан.

По този начин, дори ако дадена институция или индивид не разполагат с достатъчно финансиране, те все още могат да получат достъп до колективното научно знание. Кой знае, може би някой ден този ресурс ще помогне да се сложи край на болестите, сушите и глада.

Кой може да използва това: Вие сте любител на науката? Или търсите някаква доста специфична информация, свързана с вашите изследвания? Или може би просто вярвате, че знанието трябва да бъде свободно и достъпно за всички. Тогава Sci-Hub може да е мястото за вас.

3.       Blockchain for Bitcoins

Onion URL: https://blockchainbdgpzk.onion/

Ако не знаете как работи Bitcoin или не притежавате криптовалута, може да пропуснете това. Но за тези, които се интересуват, един от най-популярните онлайн Bitcoin портфейли има .onion URL (и дори има HTTPS сертификация за него).

Кой може да използва това:  Ако по някаква причина искате да държите вашите биткойни анонимно, сте попаднали на правилното място.

4.       SoylentNews

Onion URL: http://7rmath4ro2of2a42.onion/

SoylentNews е сайт за събиране на новини, където можете не само да четете, но и да обсъждате последните събития в областта на науката, политиката, технологиите и др. Сайтът се поддържа от доброволци и в голяма степен работи благодарение на своите потребители. Те могат да изпращат и редактират историите и публикациите.

SoylentNews има за цел да предостави платформа за намиране на новини и обсъждане на съответните теми свободно, без цензура. Основни цели са защитата на свободата на печата и свободата на словото.

Кой може да използва това: Ако сте се уморили от обичайните новинарски сайтове, ще намерите този сайт за освещаващ и полезен.

5. ProPublica

Onion URL: https://www.propub3r6espa33w.onion/

ProPublica е може би първият голям новинарски сайт, който стартира своя dark web версия през 2016 година.

ProPublica е сдружение с нестопанска цел, което има за цел да „изложи на показ злоупотребите с властта и предателствата на общественото доверие от страна на правителството, бизнеса и други институции, използвайки моралната сила на разследващата журналистика”. Защо са „на тъмно“? Според ProPublica, основната причина е да предостави на своите читатели по-анонимни начини за сърфиране в сайта.

Кой може да използва това: Ако вече сте прочели ProPublica или се интересувате от разследваща журналистика, си заслужава да чуете и техния подкаст – в него ще разберете мотивите зад присъединяването към тъмната мрежа и как читателите могат да се възползват от нея.

Тъмната мрежа не е непременно сенчесто място. С някои предпазни мерки и когато знаете къде отивате и какво търсите, можете да се насладите както на съдържанието, така и на анонимността, която тя предлага на своите потребители.

Виж още: Най-бесните Instagram филтри. Счупи скуката, бъди ананас!

 

Тагове: