Вероятно сте чували за новата версия на популярния HyperText Markup Language, наричан понякога „езикът на web”. Последната му, пета версия крие някои невероятни нови възможности, които до голяма степен ще променят облика на мрежата в следващите няколко години.

Сред най-впечатляващите сред тях се нарежда функцията е Application Cache, позволяваща на сайтовете да записват всичко, което е необходимо за изпълнението на web приложения локално. Тя позволява комфортна и безпроблемна работа с онлайн апликации дори когато нямате връзка към интернет.

Друга революционна новост са опциите за включване на <video> и <audio> елементи в сайтовете, т.е. възможност за директно интегриране на мултимедийно съдържание в самото тяло на сайта, без за целта да е необходимо използване на добавки (plugins) като Adobe Flash например.

Макар все още да не е възприета в глобален мащаб, HTML5 технологията бързо набира скорост и в уеб вече можете да откриете множество сайтове, възползващи се от гъвкавите опции за интеграция на мултимедия и допълнително съдържание, които тя предлага.

Ето ви някои от най-интересните примери, които ще ви позволят да надникнете в бъдещето на световната мрежа още днес.


Научете всичко за уеб

Проектът „20 неща, които научих за браузърите и уеб” е поредната уникална инициатива на Google. Благодарение на него ще разберете основните принципи, върху които почива световната мрежа.

На практика сайтът представлява ефектна виртуална книга с обем 60 страници, базирана на HTML5, и е отличен пътеводител за света на интернет, предназначен за новаците в уеб сърфирането.

 


Темите, които покрива той, са доста обширни: от cloud услугите, през работата с уеб апликации и браузър добавки (add-ons) до проблеми, свързани със сигурността и опазване на личната информация в интернет.

 

Превърнете екрана на компютъра си в аквариум


Този сайт, разработен от Microsoft, е отлична демонстрация за това, как точно HTML5 позволява използване на хардуерно ускорена графика за по-бързо и прецизно визуализиране на уеб съдържание.

Този виртуален симулатор на аквариум е толкова мощен, че ви позволява да пуснете 1000 тропически рибки да плуват в прозореца на вашия браузър. Това, разбира се, при условие че той предлага поддръжка на HTML5.

 Ако използвате Chrome, може да пробвате и не по-малко впечатляващия WebGL Aquarium, който също демонстрира удивителните нови възможности на HTML5. Но внимавайте! В този аквариум плуват и акули!

 

Изследвайте градовете по света в... кубичен формат


Спомняте ли си онези стари 3D пъзел игри, в които задачата беше да прокарате метално топче през виртуално симулиран модел на лабиринт, като го накланяте насам-натам?

Е, шантавият Google Maps Cube споделя сходна идея, като ви приканва да „разходите” синьо топче по триизмерните улици на градове като Токио, Ню Йорк или Сан Франциско.

 

 

По пътя обаче ще трябва да изпълните различни задачи, като например да посетите известни местни забележителности, да избягвате най-натоварените улици, а ако се справите успешно, ще преминете на следващото ниво.

Лавирането из триизмерните булеварди и алеи представлява сериозно предизвикателство, но играта (защото това всъщност е игра) е доста забавна и вълнуваща. Освен това тя се възползва максимално от страхотните 3D възможности за визуализация, предлагани от HTML5.

А, да, и очаквано изисква Chrome, за да можете да я играете.

 

Подредете си картите


Кой не е чувал за Solitaire, кой не е играл на него! Всеки потребител на Windows още от версия 3.0 насам е загубил десетки, дори стотици (някои потенциално хиляди) часове, нареждайки до безкрайност този пасианс, включен като една от игрите по подразбиране в операционната система на Microsoft.

Сега обаче Solitairey  ви предлага прекрасна HTML5 версия на добре познатия ви Solitaire, който можете да редите направо в прозореца на любимия си браузър. При това в цели 31 различни варианта, в това число Baker’s Dozen, Freecell и Pyramid.

 

 Визуално всеки от пасиансите изглежда страхотно – поне толкова добре, колкото вариантът на играта за Windows Vista/7/8, но за разлика от тях предлага повече разнообразие и е напълно безплатен.

 

За климата и хората


Този уеб проект на компанията Thomson представлява детайлна интерактивна климатична карта  на Стария континент. Благодарение на него ще можете бързо и лесно да проверите какво е времето във всяка една европейска страна и той ще ви е от неоценима помощ, когато планирате пътуване или ваканция.

 

Source

Достатъчно е да поставите маркера на мишката си върху кой да е град по картата и незабавно ще получите подробна информация относно температурата, влажността, продължителността на деня и валежите в региона.

Сайтът предлага и специален календар за планиране и прецизен вграден алгоритъм за търсене и филтриране на резултатите.

Драскайте на воля


Едва ли сте пропуснали една от най-интересните инициативи на Google – така наречените Doodle лога на търсачката, отбелязващи различни значими дати в историята на цивилизацията.

Е, сайтът GlobalDoodle предлага нещо подобно (но не точно), въвличайки ви в процеса на създаването на най-големия Doodle (драскулка) в света!

 По думите на създателите му общата прогнозна площ на този виртуален графит надхвърля 16 квадратни километра. Сайтът позволява да си драскате на воля, като ви предоставя за тази цел комплект прости инструменти за рисуване: цветни моливи, гума, четки. Естествено за реализацията на това най-голямо платно в човешката история авторите на GlobalDoodle са използвали невероятните функции, предлагани от HTML5.

 

Ражда се звезда...


Един от най-добре познатите и престижни сайтове за публикуване на независими арт произведения DeviantArt наскоро пусна специална HTML5 базирана секция на сайта си, която предлага няколко наистина любопитни и оригинални опции.

 Звездата в нея е уникалното уеб приложение Muro – софтуер за рисуване, използващ технология, наречена Redraw. Благодарение на нея Muro позволява да видите целия креативен процес, свързан със създаване на една дигитална арт творба в детайли – стъпка по стъпка. Така можете да наблюдавате работния цикъл на автора му – от проследяване щрихите с четката, през добавянето на слоеве и специални ефекти. 

Наистина впечатляващо и много образователно.

 

 

Новите функции на Flickr


Името на този сайт вероятно ви е познато – особено ако се интересувате от цифрова фотография. Той е представлява един от най-големите уеб ресурси за споделяне и обмен на дигитални изображения и неотдавна благодарение на HTML5 стана още по-добър, гъвкав и лесен за използване.

 Създателите му включиха нов инструмент за качване, редакция и управление на снимки, базиран на HTML5, който освен лек и интуитивен е и много по-бърз от използвания досега компонент на Flickr.

Пак с помощта на HTML5 сайтът вече предлага и нови възможности за добавяне на специални ефекти към вашите фотографии в приложението Aviary.

 

Станете част от една интерактивна история


Създаден от британския филмов режисьор Едгар Райт (Shawn of the Dead), този уеб-базиран комикс, наречен The Random Adventures of Brandon Generator, ви позволява вие сами да оформяте курса на историята и да решавате съдбата на героите в него. 

В първия епизод от него например ще можете да разгледате стаята на Брандън, да оставите съобщение на лаптопа му или да прослушате съобщение от гласовата поща на неговия телефон.

 За момента са издадени два епизода от планираните общо девет, а за да участвате в създаването им, ще ви е нужен Internet Explorer 9 и, разбира се, HTML5.

Тагове: