Покрай коледното пазаруване хабим доста енергия и е добре да си дадем малка почивка, в която да подарим на очите си един друг вид подаръци, а именно гениалните произведения на изкуството, достъпни в "Културния институт" на Google.

Trompe l'oeil, което значи "заблуди окото" от френски, е техника, която изисква пълен контрол над всеки детайл, размер, цвят, светлина и градация на цветовете, при което творбите изглеждат триизмерни. Може да видите няколко примера сред новодобавеното съдържание от 34-те глобални партньори на Google Culture Institute.


Например в тази картина на Хосе Мария Мерино, на която на пръв поглед се виждат млад мъж и млада жена.
Можете ли да откриете скритият образ в нея? Опитайте и споделете мнението си в коментарите, а ние ще ви кажем дали сте прави. :-)

 

с


Също така може да проследите проектирането и създаването на френския музей Орсе, който се намира в Париж и е открит на 1-ви декември 1986 година. В него са изложени творби на френското изкуство от периода 1848 до 1914г., които включват картини, скулптори, декоративни предмети и фотографии.

В "Културния институт" на Google ще откриете още: археологически артефакти, исторически документи и изображения на известни личности, като Мария Кюри и Нелсън Мандела. Обогатете общата си култура сега!