Компанията AVG, анализираща разпространението на компютърните вируси и създаваща приложения за борба с тях, обяви, че е открила много „интересен троянец“. Неговата особеност се крие в това, че действа дори при изключен смартфон.

Всъщност фигуриращото по-горе описание на вируса не е съвсем точно, тъй като мобилното устройство, заразено с Android/PowerOffHijack.A, всъщност се оказва лишено от захранване. В действителност вирусът поема управлението над смартфона или таблета и симулира изключване, угасвайки подсветката на дисплея, връзката и други ненужни за него модули. Микрофонът и камерата може да останат включени абсолютно незабележимо за притежателя на заразеното устройство, правейки фотографии, снимайки видео или записвайки звука.

 

Засега по-голямата част от заразените с Android/PowerOffHijack.A устройства са засечени в Китай. Зловредният код се разпространява там чрез заразените приложения, свалени от малките магазини за програми, които на фона на масовото отсъствие на Play Store в Китай са доста разпространени.

За щастие, за да работят описаните функции на вируса, на телефона трябва да има осигурен root достъп. AVG вече са включили лечение за този вирус в новата си версия на антивирусната им програма, но специалистите от компанията все пак призовават потребителите, които не искат да бъдат подложени на воайорски атаки, през нощта просто да свалят батерията от телефона си.