Въпрос, за който потребителите на Android устройства често се сещат – особено, ако джаджата им идва с предварително инсталирана антивирусна програма. Но нужна ли е? От Pocketnow получават подобен въпрос и отговорът, както може да се очаква, е... зависи.

Проблемът за антивирусната се надига през 2010 година, когато от Kaspersky Lab улавят „първият вирус, чиято цел е операционна система Android”. Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a се разпространява чрез текстово съобщение и подканя потребителя да запише „безобидно“ приложение за мултимедия. Разбира се, то не е никак безобидно...

Добрата новина е, че операционната система има функция, активирана по подразбиране, която блокира инсталирането на приложения от трети страни. За да може този зловреден софтуер да зарази Android устройството, трябва потребителят да е изключил функцията и да приеме на свой риск предупредителното съобщение. Това означава, че именно потребителят е този, който сам избира риска.

Според Крис ДиБона от Google коментарите за уязвимостта на Android са повече от подвеждащи. Той добавя, че отворен софтуер не означава несигурен. В последните години Google приема нова политика, която да не е обвързана с функцията за инсталиране на приложения от външни и неодобрени източници. Компанията сканира всички приложения в Play Store за следи от злонамерен софтуер. Ако бъде открит проблем, Google предприема действия - може да го изтегли от Android устройствата и дори да поправи файловете, които може да са пострадали. Софтуерният гигант дори има вариант на сканиращия софтуер, който е част от операционна система Android и който периодично проверява устройствата. 

Най-голямата опасност от вируси идва от приложения, свалени от различни мъгляви източници – сайтове за споделяне на файлове, тези за сваляне и други подобни, които ви предлагат да свалите приложение (или ви изпращат текстово съобщение), с което ще имате достъп до много „безплатни“ програми и музика.

Ако внимавате за местата, от които взимате приложенията си, няма да ви се налага да използвате антивирусни програми на Android устройството ви. Но ако сте от потребителите, които постоянно се ровят из различни „сенчести“ сайтове, за да търсят софтуер за своя телефон, от Pocketnow препоръчват да си запишете антивирусен софтуер и да го пускате често.

Джон МакАфи иска да спрете да използвате Google