Тази седмица Google Street View празнува своята 15-а годишнина, което означава нови функции за платформата. Компанията разкри новината, че устройствата с Android и iOS ще ви позволят да погледнете назад към предишни данни от Street View, за да видите как е изглеждало местоположението някога. Нарича се Historical Street View и използва богатството на 360-градусови снимки на Google, които е създал през последните 15 години, за да ви даде поглед към близкото минало.

Историческият Street View е опция в настолната версия на Google Maps от известно време, но това е първият път, когато имате достъп до нея от мобилни устройства. Google казва, че данните се връщат чак до стартирането на услугата през 2007 г., но не във всяка област ще има подходяща информация. Ще зависи от вашето местоположение, за да определите колко далеч можете да пътувате обратно (ако изобщо е възможно). 

Все още не сме успели да видим тази нова функция при Android, но от Google твърдят, че скоро и това ще се случи. В един момент ще намерите бутон, наречен „Вижте още дати“, който отваря списък с всички по-стари местоположения за достъп до функцията. След това ще можете да изберете конкретни моментни снимки от миналото, които да изследвате.

Друго ново допълнение е Street View Studio, което ви позволява да качвате групово свои собствени 360-градусови изображения. След това ще можете да прегледате тези изображения преди публикуване, за да сте сигурни, че сте доволни от тях. Google предоставя известия за качване на изображение чрез този инструмент.

Google също така възнамерява да разшири Street View още повече в световен мащаб с нова персонализирана и преносима камера, която компанията тества. Компанията казва, че новата камера е приблизително с размерите на домашна котка и тежи по-малко от 7 килограма. Целта е Google да „посети“ места, където колите за Street View не могат да пътуват - като например по-трудно достъпни места. Това също така ще позволи на компанията да прикрепи камерата върху всяко превозно средство, без да има нужда от специализиран автомобил на Google Street View

Още незначителни актуализации на Street View включват ново облекло за Пегман – малкото момче със шапка за рожден ден, което пускате, за да активирате услугата. Това е достъпно само в услугата за настолни компютри. Освен това ще откриете, че автомобилът на Street View е опция за вашата икона за навигация, когато шофирате. Не е ясно дали това ще остане постоянна опция, или тази последна функция има срок на годност.

Снимка: Google

Виж още: Вижте шедьоврите, генерирани от изкуствения интелект на Google