В петък, 18 март, достъпът до Google Maps беше ограничен за някои потребители, което затрудни намирането на упътвания за шофиране, движение, колоездене и информация за различните видове транспорт.

Говорител на Google потвърди прекъсването с изявление, в което обяснява: „Виждаме съобщения за трудности при достъпа до някои услуги на Google Maps и Google Maps Platform. Нашият екип разследва и работи, за да разреши проблема възможно най-бързо“.

Според специализирания сайт Downdetector прекъсването е започнало късно в петък сутринта и е широко разпространено в САЩ. Потребителите в Европа, Индия, Австралия и други страни също съобщават за проблеми с услугата за картографиране.

То е засегнало както десктоп версията, така и версията на мобилното приложение на платформата за картографиране. Други приложения, които използват Google Maps, също са изпитвали проблеми.

Докато Google установява какво причинява проблема, хората са имали възможност да разчитат на други услуги - като Apple Maps например. Или пък не. Социалната мрежа Twitter всъщност се напълни с коментари за избягване на използването на тази алтернатива. Още от ужасяващия си дебют преди години Apple Maps си създаде лоша репутация, що се отнася до достоверността на указанията си, и интернет се напълни със скандални случаи за инциденти в резултат на тяхното следване. Явно дори мащабна авария при конкуренцията не е в състояние да промени някои навици.

В крайна сметка винаги има и хартиени карти.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеGoogle иска по-активна роля при следващата ви покупка на кола