След броени месеци прословутата услуга за дигитална гейм дистрибуция Steam Store, основана и поддържана от Valve Corporation, ще навърши точно десет години. За това време светът на игрите, а и на цифровите технологии в цялост се промени много – в някои аспекти до неузнаваемост.
Когато Steam едва прохождаше в далечната (вече) 2003 година, РС все още беше основен фокус за хай тек индустрията. Нямаше ги iPhone и iPad, нямаше я смартфон и таблет манията, никой не беше и чувал за Apple Store и Google Play.
Самата идея за цифрово разпространение на игри и друг софтуер изглеждаше като екзотика.

Днес ерата на физическите копия, записани върху оптичен или друг носител, вече е към своя край, а един от основните „виновници” за това, разбира се, е именно Steam. Нещо повече – по всичко личи, че с появата си конзолите от следващо поколение само ще ускорят този процес и скоро вече всички игри ще се разпространяват основно по цифров способ.

И сред всички налични услуги от този тип, достъпни днес, безспорно Steam е най-добре развитата, зряла и масово използвана от феновете на РС гейминга. Което, разбира се, не я прави идеална – напротив, въпреки немалката история зад гърба си Steam все още има доста трески за дялане. Нека хвърлим бърз поглед върху доброто и недотам доброто, което може да предложи днес Steam на потребителите си.

Причините „за”


Бърз и лесен достъп до внушителна библиотека от игрално съдържание
Една от основните причини днес игрите, разпространявани върху физически носител, да са на изчезване е свързана със значително по-бавния и труден процес на закупуването им в този формат. Всички Steam потребители например могат да получат достъп до желаната от тях игра практически веднага в момента, в който тя официално се появи на пазара, а в някои случаи дори преди това. Честа практика напоследък е предплащането на едно или друго игрално заглавие да ви осигурява достъп до някаква ранна версия или затворена бета – екстра, с която разпространяваните по традиционния метод игри не могат да се похвалят.

Отделно улесненията, които предлага едно дигитално копие, са очевидни – не се налага да търсите магазин или да поръчвате онлайн, да плащате за куриерски услуги и да чакате търговецът да получи дисковете със съответното гейм заглавие физически и да ви ги изпрати. В Steam всички игри са на няколко клика разстояние и можете да ги получите, без дори да ставате от стола си.


Помощта винаги ви е подръка
Една от най-готините опции на Steam е огромната общност от играчи, които услугата обединява. Много от тях не само играят активно, но и са склонни да ви помогнат, когато се сблъскате с една или друга трудност по време на игра. Ръководствата на общността, които Steam предлага, често могат да ви бъдат безценен ориентир, който да ви спести време, нерви и респективно да направи забавленията ви по-приятни.

 Особено показателен пример в това отношение е РС версията на страхотната, но изключително трудна и предизвикателна Dark Souls. Поначало това заглавие е така замислено, че да осигурява минимум полезна информация на играчите – дори официалното упътване за употреба е, меко казано, оскъден източник в това отношение. Така че за много от „тънките” моменти в играта ще трябва да разчитате на опита, споделен от други играчи, а Steam предлага някои наистина страхотни опции от тази гледна точка – винаги можете да спрете играта на пауза и да разгледате внушителната база от ръководства, написани от членове на Dark Souls гейминг общността.Автоматично коригиране на системните регистри
За да може Windows да осигури коректната работа на едно приложение (в частност игра), са нужни определени записи в системния регистър, които се създават по време на неговата инсталация. Когато ви се наложи по някаква причина да преинсталирате Windows, всички записи в системния регистър се изличават и за да може играта да работи отново, обикновено се налага да я инсталирате пак. Това изискване не важи за игралните заглавия, разпространявани през Steam. Веднъж свалени и записани като част от вашата Steam библиотека, те ще работят без проблеми с всяка нова инсталация на Windows – просто услугата ще се погрижи автоматично да направи съответните записи в системния регистър и да ви спести времето и нервите, свързани с повторна инсталация на всяка игра поотделно.

 

 


Облекчен режим за копирайт протекция
Така наречените DRM (Digital Rights Management) системи за защита често са източник за невероятни главоболия и колкото и безумно да звучи – най-вече и основно за... легалните геймъри. Това е тема, в която е най-добре да не се задълбочаваме, но факт е, че по начина, по който са реализирани въпросните механизми за защита в Steam, определено са сред най-безболезнените и ненатрапващи се алтернативи, които гейм пазарът предлага в момента.

Например досадни процеси като необходимостта от активация на съответното заглавие, за да може да се играе, са сведени до минимум и в Steam обикновено са еднократно изискване. Въвеждането на регистрационни ключове, изисквани от външни услуги като Games for Windows например, също е много улеснено – изисква просто copy + paste (вместо въвеждане на ръка, което ще е нужно, ако имате физическо, а не дигитално копие от съответната игра).

Дори логването във вашия собствен Steam акаунт от друг компютър (различен от вашата лична РС система) е максимално опростено – изисква се само бързо потвърждение през свързан към него email адрес.


Автоматично инсталиране на самата игра, софтуерни „кръпки” и други „сервизни” опции
Днес почти всяка актуална РС игра изисква освен собствените си файлове и още куп свързани системни добавки и приложения, за да работи коректно – от най-новата версия на вездесъщия DirectX, през PhysX физичния енджин на Nvidia до библиотеките на Microsoft Visual C++.
За щастие Steam извършва всички тези допълнителни действия напълно автоматизирано, без да ви занимава с излишни и объркващи изисквания, още докато сваляте и инсталирате играта в библиотеката си.

 

Друго добре познато на всички РС геймъри явление са периодично излизащите софтуерни кръпки (пачове) коригиращи различни проблеми в игрите. Steam следи за това напълно самостоятелно и ги инсталира без ваша намеса, като по този начин ви гарантира, че версията на всяка игра във вашата гейм библиотека е максимално актуална.


Игрите ви винаги са на сигурно място
Излишно е да уточняваме, че едно гейм заглавие, записано върху физически носител, може да бъде изгубено, а дискът с играта лесно може да се повреди. В света на Steam подобни рискове не съществуват. Винаги можете лесно и бързо да свалите повторно всяка игра от вашата библиотека. Всъщност в това отношение ограничения няма – можете да триете и сваляте отново игрите си колкото пъти искате. Ако, да речем, си купите напълно нов компютър, можете да пренесете цялата си гейм библиотека на него безкрайно лесно и сравнително бързо (в зависимост от това, колко голяма е тя). Просто влезте във вашия Steam акаунт от новата си машина и свалете върху нейния твърд диск всички игри, които притежавате.
Страхотни цени
Може би най-важният аргумент за всеки легален геймър. Цените, които предлага Steam, често са изключително изгодни – особено в светлината на факта, че те варират сериозно в различните региони на света. Разбира се, Valve са се погрижили да наложат определени ограничения в това отношение – например ако вашият IP адрес сочи, че сте от България, няма как директно да пазарите от руския Steam Store (където обикновено заглавията, които се предлагат, са наполовина по-евтини).
С малко изобретателност обаче тази рестрикция може да бъде заобиколена (макар и не винаги).

 Но освен полулегалните методи от този сорт Steam Store предлага ежедневно страхотни промоции на десетки различни заглавия, чиито цени често се движат в диапазона от 10 до 30 лв., т.е. напълно в рамките на разумното и достъпно дори за доста плиткия джоб на масовият бг играч.

Прибавете към това и десетките разпродажби на свързани онлайн търговци като Amazon например, които, да речем, наскоро предлагаха опция за закупуване на цялата Borderlands серия за скандалната сума от 33 лв. Малко преди това пак от там феновете на двете Batman игри можеха да си купят Steam ключове за свалянето им, при това в Game of the Year Edition пакет.

Причините „против”


Изискване за постоянна интернет връзка
То докара толкова много главоболия на Microsoft, когато беше анонсирано като част от новата им Xbox One концепция, а факт е, че тук говорим за ограничение, с което милионите Steam потребители се налага да се примиряват от години.

Разбира се, във варианта на Valve мерките в това отношение далеч не са чак толкова драконовски, колкото първоначално съобщеното от Microsoft изискване за логване и регистрация на всеки 12 часа. В действителност сравнително малко Steam заглавия настояват за постоянно наличие на активна връзка към интернет, за да могат да се играят нормално.

Изключение правят MMO игрите, разбира се, но повечето солови заглавия се нуждаят от връзка с уеб само веднъж – при инсталиране/активирането им. След това спокойно можете да ги играете и в офлайн режим.
Все пак не е лоша идея, преди да закупите едно или друго гейм заглавие от Steam, първо да се осведомите внимателно дали то има такива изисквания.


Не е особено подходящ за хора, лишени от достъп до високоскоростен интернет
Много от съвременните игрални заглавия са с внушителен обем – често надхвърлящ 10 и повече гигабайта. Свалянето на подобно количество информация от интернет може да отнеме много часове – ако не разполагате с бърза връзка и ако нямате достъп до качествена уеб услуга, може би Steam няма да е особено подходящ за вас.

Тагове: