Twitter, Facebook и Instagram премахнаха видео от кампанията на Тръмп от своите платформи, след като получиха жалба за авторски права, предаде Ройтерс. В почти четириминутното видео са били представени изображения на покойния Джордж Флойд от Минеаполис, който почина на 25 май, след като полицай притиска врата му с крак повече от осем минути. Видеозапис на инцидента предизвика протести относно полицейското насилие в цялата страна.

 

Twitter деактивира видеото, докато Facebook и Instagram премахнаха публикации, съдържащи видеоклипа. Президентът Тръмп възрази срещу премахването видеото в Twitter, като го нарече „незаконно“, в резултат на което изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси отговори: „Не е вярно и не е незаконно. Клипът бе изтеглен, защото получихме оплакване от DMCA и притежателя на авторското право“.

Говорител на Facebook е потвърдил, че те също са получили жалба за нарушение на авторските права съгласно Закона за авторското право. „Организациите, които използват оригинално съдържание, споделено в Instagram, се очаква да имат право да го правят“, заяви говорителят. YouTube не премахна версията на видеоклипа от своята платформа, заявявайки, че в него липсва съдържанието, което нарушава авторските права. Към събота сутринта версията на видеото в YouTube имаше близо половин милион гледания.

Не е ясно кой е подал жалбата за авторски права относно видеоклипа, озаглавен „Изцеление, не омраза“, който включва изображения на демонстрациите в знак на протест срещу смъртта на Флойд и е озвучен с речта на президента Тръмп, където той казва, че „смъртта на Джордж Флойд е голяма трагедия“.

Вижте още: Доналд Тръмп и Intel връщат CPU производството на американска земя