В интересен обрат на събитията Google поиска от американските власти изключение, което да му позволи да даде отново лиценз на Huawei за използване на мобилните услуги на гиганта.  

От май 2019 г. Huawei е в черния списък на Вашингтон, което означава, че няма достъп до американска технология, която включва и мобилните услуги на Google, освен ако не му бъде гарантирано изрично разрешение от американското правителство. Microsoft e една такава компания, която получи разрешение и вече може да работи с Huawei.

Ако Google получи подобно разрешение, Huawei ще може веднага да ъпдейтне сегашните си телефони с Google Mobile Services. Това означава, че приложения и услуги като Play Store, Maps, Photos, YouTube и Gmail ще могат да работят на Android телефоните на Huawei. 

В момента китайската компания предлага своята платформа за мобилни услуги като алтернатива на Google, но тя все още не е достатъчно развита. Някои потребители прибегнаха до неофициално зареждане на приложенията на Google на телефони на Huawei, но Google се изказа срещу това, защото този ход отваря вратата за потенциални хакери и компроментиране на устройствата.

Дали и кога Google ще получи това разрешение, да работи отново с Huawei засега е неясно, завършва GSM Arena.

Виж още: 5 гейминг продукта, с които ще удвоиш фраговете си

Тагове: