Администрацията на Тръмп води преговори с големите производители на процесори за изграждане на фабрики в САЩ, сочи доклад от The Wall Street Journal. Според източниците на вестника Intel има план да построи завод, който да произвежда „сигурни“ чипове в отговор на опасенията за надеждността на процесорните заводи, базирани в чужбина.

„Ние сме много сериозни в това отношение“, заявява вицепрезидентът на Intel Грег Слейтър пред WSJ.

Държавните инвестиции в производството в САЩ сa все още малки, така че едва ли скоро може да очаквате ново поколение американски процесори. Въпреки че администрацията се похвали с редица постижения в технологичния сектор, много от тях са съмнителни, включително многократната лъжа за „нова“ фабрика на Apple в Тексас. Но докладът на вестника предполага, че нещата този път може да са по-сериозни. В него се съобщава, че TSMC, който произвежда чипове от серията A за Apple, е договорил изграждането на нова фабрика в САЩ. 

Без повече подробности за тези разговори и планове е логично да се предполага, че производителите на чипове просто реагират на потенциално изгодни правителствени проекти. Както вестникът посочва, главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон е изпратил писмо до Министерството на отбраната на 28 април, в което казва, че „е в голям интерес на Съединените щати и на Intel“ да проучат възможността за производство на процесори на територията на САЩ.

Скептицизмът на администрацията на Тръмп по отношение на глобализацията може да се окаже в полза на такива проекти, но преместването на производството на технологии на американска земя не е проста задача. Дори тези преговори да се превърнат в нещо истинско, не очаквайте скоро чипове на Apple да бъдат направени в САЩ.

Виж още: Във Франция AI ще следи носят ли хората маски

 

Тагове: