Намирах се в един от боксовете за интервюта в CityCube — водещата сграда в панаирното градче Messe Berlin, където ежегодно се провежда експото IFA. Чаках своя ред да говоря с г-н Ричард Найт (Richard Knight), главния глобален продуктов мениджър на Samsung. Събеседникът ми се позабави десетина минути след уговорения час, тъй като беше търсена личност — все пак компанията преди броени часове беше обявила официално умния часовник Gear S2 и цяла плеяда от технологични устройства, причислявани към необятния Интернет на нещата.

Текст: Иван Георгиев

Докато чаках събеседника си, проучих набързо биографията му — няма как да пуснем интервю без кратка „визитка“. Оказа се, че г-н Найт е завършил сравнително младия университет Southampton Solent в Обединеното кралство. И като се почне от 2007 година, е работил без прекъсване на различни и все по-отговорни позиции в Samsung Electronics. Той обича работата си, макар да го изморява до предела на силите — това беше първото ми впечатление от него, щом влезе в бокса, умело прикривайки изтощението си, а може би донякъде и отегчението от „поредното интервю“, на което го водеше личната му асистентка. Типично в британски делови стил, господинът се съгласи да ми позира за няколко снимки, преди да преминем към същината на срещата ни.

 

Не исках да взема „поредното интервю“

Може би и г-н Найт не го желаеше, тъй като нямаше да му се налага да отговаря на еднотипни въпроси от всеки журналист, уредил се да открадне десетина минути от времето му. За жалост обаче още в самото начало се изясни, че мога да питам основно за новообявените продукти от мобилната дивизия на Samsung. Или казано иначе — за чисто новия Gear S2.

Това донякъде ме разочарова, тъй като компанията показа и много други интересни продукти — HDR телевизори от аудио-визуалния сегмент, а дори и от бялата техника, например пералната с втора врата... Но правилата са си правила — трябваше да играя по тях, като просто щях да намеря сгоден случай, за да прокарам и някой по-нестандартен въпрос.

Започнах интервюто, като отбелязах, че пресконференцията беше интересна и всеобхватна, но специалното събитие на Samsung в рамките на IFA 2015 беше празничното обявление на умния часовник Gear S2. Стилната кръгла джаджа беше показана в също кръглия „Темподром“ в германската столица. И просто нямаше как първият ми въпрос да не бъде:  

с какво Gear S2 е толкова специален за компанията?

Г-н Найт обясни, че този продукт е наистина важен за Samsung по няколко причини. Първата е, че е създаден с цел иновация, буквално „от чертожната дъска“, а не става дума за преработка и осъвременяване на по-рано съществувал модел. Разбира се, това е нещо значимо главно за инженерите на компанията, които са работили по проекта Gear S2, но за потребителите същото това е просто любопитна подробност. Ето защо г-н Найт изтъкна и втората причина, която е важна за широката публика и е свързана с функционалността на устройството.

„Ние не искахме да създадем просто умен часовник с нов форм-фактор — заяви той, — а такъв с елементи, които имат значение за потребителите. Gear S2 донякъде изглежда като стилен традиционен часовник, само че е дори по-лесен за управление и с него могат да се правят извънредно много неща.“

 

Всичко това се дължи на въртящия се пръстен (bezel) около дисплея, нали?

След като даде положителен отговор на въпроса ми, г-н Найт поясни, че „пръстенът в никакъв случай не трябва да ни навежда на мисълта, че е спестен тъчскрийн дисплеят“. Оказа се, че някои журналисти са останали с такова погрешно впечатление от презентациите. Дисплеят на Gear S2 е тъчскрийн. „Пръстенът е за удобство — поясни събеседникът ми, — защото позволява да навигирате лесно в менютата. Докато го въртите, виждате целия екран, понеже не се скрива от пръста ви. Но ако искате да кликнете някъде на екрана, можете да го направите.“

Докато обясняваше това, г-н Найт демонстрираше функциите на личния си Gear S2. Помолих да направя още една снимка — този път отблизо на часовника върху ръката му. Любезно ми отказаха — не знам защо, но предполагам, че или моделът на ръката му не е същият като тези, които ще се предлагат на европейския пазар, или просто корпорацията не позволява на служителите си да снимат части от телата им от прекалено близо, за да не стане беля заради изтичане на биометрични данни. Както и да е, нямаше проблем да снимам часовника върху ръката на асистентката.

Вярно ли е, че Gear S2 ще е съвместим не само с Android устройства, но също и с iOS на Apple?

След като помисли как и дали да отговори, г-н Найт потвърди, че часовникът „засега“ ще работи с всички устройства, идващи с Android 4.4 или по-нова версия на операционната система, като подчерта, че те трябва да разполагат и с поне 1.5 GB оперативна памет. Що се отнася до втората част на въпроса ми, той лаконично отвърна, че „поддръжката на други ОС засега не е обявена“.

Тъй като бях прекрачил леко позволените граници на интервюто, побързах да се върна обратно в тях с въпроса:

Какво можете да ни кажете за обявената съвместна работа на Samsung и Volkswagen в контекста на Gear S2 и Интернет на нещата?

„Това е много вълнуващо — оживи се ненадейно г-н Найт, явно въпросът му допадна. — С часовника можете да правите доста интересни неща. Например да се уверите, че сте заключили вратите на колата или да пуснете климатика достатъчно рано, преди да влезете в колата, така че, когато седнете зад волана, веднага да се чувствате комфортно. Ако забравите къде сте паркирали, часовникът ще ви насочи с абсолютна точност. Естествено, докато шофирате, можете безопасно да провеждате телефонни разговори.“

 

Освен във външния вид има ли разлика между Gear S2 и неговата classic версия?

„Спортната версия... — започна г-н Найт, но побърза да се коригира: — Всъщност не мога да я наричам „спортна“, тя е просто Gear S2. Другата версия е Gear S2 classic. Общото между двете е, че са изработени от еднакво качествени и трайни материали, като споделят и еднакво богата функционалност. Но причината за двата варианта е, че те са насочени за два различни пазара.“

Събеседникът ми поясни:

„Gear S2 classic е за тези хора, които досега не са се замисляли за умен часовник, понеже не искат да носят нещо различно от това, на което вече са свикнали. Затова този модел е с класически дизайн и се отличава с кожена каишка и традиционен пръстен около стъклото. От друга страна, Gears S2 има модерен и изчистен вид, който би допаднал на спортните натури. Идеален е за фитнес и други такива активности.“

Убеден, че за Gears S2 тепърва ще се пише и извън интервюто, смених темата, като попитах

 

дали някога ще видим завръщането на microSD слота и сменяемите батерии в топмоделите от линията Galaxy

Асистентката на г-н Найт настръхна понеже въпросът леко излизаше извън установените граници, но мениджърът с усмивка уточни:

„Не е възможно на този етап да говорим за бъдещите флагмани сред смартфоните на Samsung, но мога да ви кажа следното. Ние сме наясно, че някои потребители искат завръщането на microSD картите и на възможността за подмяна на батерията. Същите хора обаче харесват ултратънкия дизайн и опцията за безжично зареждане. Последните бяха постигнати, понеже се лишихме от microSD слота, който не е възможен при такъв тънък профил.“

И след като помисли, обобщи:

„Наистина, не мога да говоря за бъдещите флагмани при смартфоните. Но мога да ви кажа, че според нашите проучвания едно от най-важните неща за всеки потребител е възможността за супербързо зареждане на батерията. Повече заряд, получен за още по-кратко време. Върху това работим от няколко години и първите резултати вече са тук, можете да ги видите на щанда ни на IFA. Относно другите екстри... — г-н Найт се усмихна многозначително, — ами ще видим накъде ще тръгнат нещата!“

 

Наближава ли времето, когато ще видим топсмартфон с Tizen?

Ричард Найт беше категоричен, че тази операционна система е много важна за Samsung. Тя е в сърцевината на новия Gear S2, а още от началото на тази година масово се използва и от смарт телевизорите на компанията. Мениджърът обаче отказа да се ангажира с изявление дали в обозримо бъдеще тя ще замени Android в първокласните Galaxy-та, около които се върти значителна част от бизнеса на корпорацията.

Наложи се да поясня, че не съм очаквал ексклузивно и ненавременно разкритие на фирмена тайна. Всичко, което исках да знам, е неговото лично мнение. А именно — дали лично той намира Tizen за достатъчно функционална и популярна операционна система, за да може евентуално един ден да стане използваема от водещите смартфони.

Щом уточних, че не търся сензация, събеседникът ми се отпусна и без недомлъвки призна, че за него, цитирам, „Tizen има голям потенциал, за което свидетелства и самият факт, че се използва от водещите смарт телевизори“. Преди да се реши дали тази операционна система е достатъчно добра за най-добрите смартфони на Samsung обаче, щяло да се наложи тепърва да се изчетат всички текущи договори на компанията с други компании, да се проучат внимателно нагласите на потребителите и да се направи претегляне на рисковете.

 

„Да, потенциалът е налице — закима г-н Найт. — Възможностите също са налице. Но какво ще се случи, ще трябва да проявим търпение и ще узнаем.“

Благодарих за отделеното време. Събеседникът ми съвсем човешки ми благодари на свой ред, че не възнамерявам да го мъча с повече въпроси. И колкото за мен, толкова и за асистентката си обяви, че това е било последното интервю за деня. Беше излишно да го уточнява, защото си личеше — беше изтощен до сетни сили и имаше нужда набързо да презареди несменяемите си батерии.