Подаръците за Коледа (или каквото празнувате в тази част на годината) са сложна територия. Обикновено е трудно да изненадаме наистина близките си хора, а за тези, на които трябва да подарим нещо от добри порядки, често избираме откровено глупави подаръци, които те просто захвърлят в шкафа или кошчето на следващия ден. Разбира се, сумите, които сме склонни да отделим за тях, са значително по-малки. Именно затова предлагаме кратък списък с относително достъпни подаръци, които ще допаднат на всеки технологичен ентусиаст. Някои от тях са подходящи и за тези, които прекарват повече време извън матрицата.

 

Абонамент за услуга

Един от най-достъпните и универсални начини да направите някого щастлив, без да харчите много, е да подарите абонамент за онлайн услуга. Удобно е, че за по-близките си хора може да подарите цяла година Spotify например, а за останалите може да изберете и по-скромен период. Подаръкът работи и за семейства, особено ако съответната услуга поддържа фамилни планове.

Трябва да познавате получателя наистина бегло, за да знаете от какво може да има нужда. Музикалните стрийминг услуги вероятно са най-универсалният вариант. Надали познавате много хора, които не слушат музика.

 

SSD

За поредна година SSD-то е най-добрият подарък, който може да направите на всеки човек, който се изнервя, когато компютърът му работи бавно. Тоест, всеки.

С всяка следваща година минималната инвестиция, която трябва да направите, става по-малка. Може да купите добро малко SSD срещу наистина скромна сума. Разбира се, не толкова скромна, колкото абонамент за Google Play Music например.

 

Външен твърд диск

Всеки има нужда от още пространство за съхранение на файлове, по възможност портативно. Ако предпочитате да не подарявате Dropbox или Drive абонамент, защо не изберете 2.5-инчов външен твърд диск със собствено захранване? Налични са хиляди модели, пригодени за различни типове лайфстайл. Ако получателят е корпоративен тип, заложете на стилния дизайн с корпус от излъскан алуминий например. Екстремните решения обикновено изглеждат с една идея по-зле, но пък могат да запазят данните цели, ако се наложи да се изправят срещу силите на природата.

 

Нови знания

Стига получателят да не е от типа, който се обижда, ако му подарите книга за Коледа, няма как да сбъркате с курс в някоя областите, които го вълнуват. Достатъчно е да знаете поне малко за интересите му, а ако е от (за съжаление) редките случаи, които наистина обичат работата си, имате още по-лека задача.

 

Chromecast/Apple TV/друг стриймър

Почти всеки гледа онлайн съдържание на телевизора си по един или друг начин, без значение дали той е умен или не. Комбинацията от HDMI кабел към лаптопа и TeamViewer не е особено… елегантна, макар да работи. Помогнете на получателя да остави лаптопа си в покой вечер и му подарете Chromecast (нашето ревю — тук), Apple TV или друг стриймър. Единственото, което трябва да знаете за него, е дали е по-обвързан с екосистемата на Apple или Google.

 

Статията продължава на следващата страница.

Четец за електронни книги

Kindle и неговите алтернативи винаги са били добър подарък. Отново лоша идея за хората, които не четат, но, от друга страна, именно покупката на подобно устройство може да запали или върне страстта към четенето. Убедете се, че получателят е на комфортно ниво с английския и чете предимно на чужди езици. В противен случай стимулирате пиратство. Просто казваме.

 

Портативно зарядно устройство

Вероятно подаръкът, заради който ще си спомнят за вас с добро най-често. Средният живот на смартфоните и таблетите между две зареждания не расте пропорционално на диагоналите на дисплеите им и мнозина остават в дигитална изолация в най-неподходящите моменти. Например в градския транспорт или в тоалетната. Портативните зарядни устройства са обидно достъпни и напълно универсални. Няма как да сбъркате, освен ако не откриете производител с крайно съмнителна репутация, чийто продукт може да изпържи устройствата на горкия получател.

 

Ваучер за портал за съдържание

Използването на американските версии на App Store, Google Play, PlayStation Network и редица други портали за съдържание носи известни позитиви. За съжаление повечето магазини за игри и приложения изискват да добавите разплащателна карта, която е регистрирана в съответната държава. По-лесният начин е да използвате ваучери от магазини като PCGameSupply. Подаръкът е малко по-нишов, но стига да уцелите точния човек, ще работи отлично.

 

Стилус и/или клавиатура за таблет

Единственото условие се съдържа в заглавието на параграфа: получателят трябва да има таблет. Не е нужно да е дизайнер, архитект, художник или друг творчески тип — стилусът може да бъде полезен на всички. Корпоративният тип го използва за анотиране на документи например. Стига да имате възможност и желание, изберете активен стилус, който разпознава различни нива на натиск.

Клавиатурата е още по-универсално решение. Компании като Logitech и ZAGG предлагат отлични решения за iPad, но дори обикновена компактна Bluetooth клавиатура би свършила добра работа.

 

Кафе

Кафето кара света да се върти и технологичните ентусиасти да бъдат по-ентусиазирани и приятни личности сутрин. Няма как да сбъркате с килограм добро кафе на зърна.