Все повече умни телевизори идват с предварително инсталиран YouTube клиент. С оглед на средното качество на родния ефир, няма как да осъдим хората, които предпочитат да гледат най-големия портал за видео споделяне, вместо поредното риалити.

Тези, които имат по-стари модели, обаче, са в неприятната ситуация, в която трябва да актуализират телевизора си или да закупят допълнителен хардуер. Второто определено е по-достъпен избор. Имаме късмет, че Google предлага едно от най-добрите решения, при това на обидно ниска цена. За съжаление Chromecast не се предлага официално в България, но, както винаги, налични са начини устройството да се внесе относително лесно. В седмицата, която прекарах с Chromecast, се убедих, че малкото устройство е добра добавка дори към умните телевизори, които обикновено не са чак толкова умни.

Видео

Дизайн, изработка и инсталация

Chromecast е изключително непретенциозно изглеждащ продукт и това е напълно логично, имайки предвид, че ще прекара целия си живот зад телевизора ви, където надали ще го забележите отново.

Стриймърът има размер на относително голяма флашка и не включва нищо, освен HDMI и USB портове и малък бутон, с който може да го рестартирате. Освен ако не решите да го използвате на ново място, няма да се наложи да използвате бутона някога. Chromecast се инсталира бързо и лесно.

Достатъчно е да включите устройството в някой от свободните HDMI портове на телевизора си и да подадете захранване по USB. Това може да се случи с помощта на някой от USB портовете на телевизора ви (ако той разполага с такива) или чрез включения в комплекта адаптер за ел. мрежа. Неприятно е, че захранването не може да се случи директно по HDMI, но вината не е на Google, а на стандарта.

 

Софтуер

След като включително Chromecast към телевизора си, трябва да инсталирате съответното приложение на своето Android или iOS устройство. Стриймърът работи еднакво добре в екосистемите на Apple и Google, типично за политиката на компанията от Маунтин Вю.

След като се свържете към Wi-Fi мрежата, която Chromecast създава, приложението веднага разпознава хардуера и ви провежда през процеса на настройка. Той е стряскащо елементарен еднопосочен. Казано честно, не мога да си представя как някой би се объркал. Екипът на Google свършил страхотна работа, Chromecast е едно от най-лесните за инсталация и управление устройства, които съм срещал в живота си.

След като изберете име и Wi-Fi мрежа, в която Chromecast да работи, инсталацията е завършена и може да започнете да се наслаждавате на възможностите на евтиния стриймър. Телевизорът, с който тествах Chromecast, е сред малкото, които се радват на официална поддръжка от Google. Благодарение на нея почти всички възможности на Chromecast вече бяха вградени в YouTube приложението, което получи актуализация преди няколко месеца.

Все пак, повечето компании не поддържат директен стрийминг от официалните приложения на Google, така че Chromecast е удобна добавка към повечето смарт телевизори.

Повече за функционалността на Chromecast може да прочетете на следващата страница.

Функционалност

Chromecast се справя отлично с основната си функция — стрийминг на YouTube видеа към големия екран. Достатъчно е да докоснете Cast бутона в горния десен ъгъл на YouTube приложенията за iOS и Android и да изчакате няколко секунди. За разлика от много подобни решения, Chromecast не разчита на стрийминг от смартфона или таблета ви.

Устройството просто получава линка към видеото и го зарежда през локалната ви мрежа. Това е значително по-умно решение, което не съкращава живота на батерията на смартфона/таблета и може да продължи да работи… завинаги, дори когато контролиращото устройство е изключено или е било извън връзка дълго. След като пуснете дадено видео, може да управлявате възпроизвеждането с минимално забавяне, както и да контролирате силата на звука.

Изживяването е чудесно и точно това, което очаквате. Удобно е, че има възможност да добавяне на видеа към списък за възпроизвеждане по-късно. За няколко минути може да оформите временен плейлист с десетки клипове, които се възпроизвеждат един след друг, без нужда от каква да е намеса. Тук е моментът да отбележа, че Chromecast е идеален за семейства или партита. Устройството приема команди от практически неограничен брой устройства.

Така всеки може да добави любимите си видеа на опашката или просто да спре стартираното от друг потребител и да го замени със свое.

 

Други възможности

Chromecast фреймуъркът е отворен и предполага интегриране в много приложение. Към момента най-удобни остават YouTube и Netflix (недостъпен в България). Макар и експериментална, удобна е възможността за стрийминг (по-точно миръринг) на цял Chrome таб към телевизора.

Достатъчно е да инсталирате малък плъгин към браузъра (PC и Mac) и да изберете таба, който искате да изпратите към телевизора. Така може да гледате клипове от Flash базирани сайтове, както и да показвате всякакви типове съдържание. Изпраща се и звук с високо качество. Както може да видите във видеото, закъснението е сериозно, но, стига да не следите образа на двата екрана едновременно, това не е проблем.

 

Заключение

Chromecast е най-добрият и евтин метод за пълноценен стрийминг на YouTube съдържание към телевизора ви. Все пак, бъдете сигурни, че функционалността не е вградена в YouTube приложението на вашия модел, преди да решите да се сдобиете с Chromecast.