CES никога не е бил фокусиран върху смартфоните, особено имайки предвид, че месец по-късно започва MWC — събитие, посветено изцяло на тях. Все по-голяма част от водещите компании предпочитат да анонсират новите си продукти в рамките на собствени пресконференции, ориентирани не само към медиите, но и към потребителите. Въпреки това по време на CES 2014 видяхме няколко интересни смартфона, най-вече в средния и ниския клас.

 

Sony Xperia Z1 Compact

Приятната тенденция флагманите на водещите компании да получават по-малки версии, без това да жертва спецификациите, продължава. Последният пример е Sony Xperia Z1 Compact, който е 4.3-инчова версия на Xperia Z1, чието видеоревю можете да изгледате тук. Устройството не се различава от големия си брат по нито една спецификация с изключение на резолюцията на дисплея, която, естествено, е по-ниска — 720p.

Sony Xperia Z1 Compact има 20.7 MP камера с голям Exmor R сензор и опция за 3х приближаване без сериозна загуба на качеството. Също като големия модел устройството е водо- и прахоустойчиво, без да изглежда като военна радиостанция. Похвално е, че Sony налага тенденцията за красиви и устойчиви смартфони. Наличието на физически спусък за камерата пък превръща Xperia Z1 Compact в подводна камера. Продажбите започват на 14 февруари.

 

Asus PadFone Mini и ZenFone

Asus има навика да обновява устройствата си често. Все пак бе доста неочаквано да видим нов PadFone Mini по-малко от месец след анонса на първия модел през декември. Новото устройство е сходно с предходното — предполагаме, че компанията ще наблегне именно на неговите продажби. Вторият PadFone Mini има 4-инчов 800 х 480 дисплей и може да се поставя в 7-инчов таблет. Впечатляващо е, че устройството струва само 249 долара.

В сърцето на устройството е процесор Intel Atom Z2560 с тактова честота от 1.6 GHz, а камерата е 8 MP. Общият капацитет на батерията на двете компоненти е 3270 mAh. Заедно с втория PadFone Mini, Asus анонсира и нова линия смартфони, насочена най-вече към по-бюджетно ориентираните пазари. ZenFone линията идва в три размера: 4, 5 и 6 инча, всеки от които е наличен в различни цветове. Срещу стартова цена 99 долара за най-малкия модел получавате бюджетни процесори на Intel и Android 4.3 Jelly Bean. Интересното допълнение на Asus е поддръжката за използване на всякакви посочващи и пишещи устройства като стилус. Това означава, че може да пишете върху дисплея на устройството с произволен химикал или молив.

 

Huawei Ascend Mate2 4G

Huawei продължава да ни изненадва с все по-иновативни устройства, стремейки се да се откъсне от имиджа си на един от най-големите OEM производители и да се превърне в релевантен бранд. Ascend Mate2 4G е LTE фаблет с 6.1-инчов дисплей, макар Huawei да го позиционира като голям смартфон. Устройството включва специализиран интерфейс за работа с една ръка, който измества ключовите компоненти вдясно или вляво. Най-впечатляващата характеристика на Ascend Mate2 4G е огромната 4050 mAh батерия. В комбинация с по-икономичния Snapdragon 400 (1.6 GHz) тя осигурява на устройството възможност за половин ден непрестанен браузинг, гледане на шест филма или слушане на 100 часа музика. По-интересно е, че Ascend Mate2 4G може да се използва като външна батерия за други устройства. Достатъчно е да включите USB кабела към тях и да изберете съответния режим.

 

Най-интересните аксесоари за смартфони разгледайте на следващата страница.

Аксесоари

 

Mophie Space Pack

Калъфите, добавящи още няколко часа (или дни) към живота на батерията на смартфона ви, са цяла индустрия. Най-много подобни модели са налични за iPhone, а една от водещите компании в областта е Mophie. По време на CES 2014 за пръв път видяхме и калъф, който разширява вградената памет на iPhone 5/5s.

Mophie Space Pack е относително компактен калъф, който зарежда устройството ви с натискане на бутон на гърба, също като предходните модели на компанията. По-интересно е, че калъфът добавя до 32 GB памет към сториджа на iPhone-а ви. Тъй като Apple не позволява системно използване на подобен хардуер, трябва да използвате приложението на Mophie, за да използвате файловете си. Продажбите започват по-късно през 2014 г.

 

SteelSeries Stratus

MFi контролерите за iPhone, iPod touch и iPad се оказаха работеща концепция. Противно на очакванията на мнозина, разработчиците започваха да оптимизират подходящите игри за тях. Повечето заглавия, които са предназначени за емулация на контролер, работят значително по-добре а хардуерен пад, а SDK-то за iOS прави оптимизирането относително лесно.

SteelSeries анонсира първия безжичен контролер за iOS устройства – Stratus. Макар да е доста по-скъп от конкурентите си, които наподобяват калъфи, той може да работи с iPhone и iPad. Имайки предвид, че повечето потребители, които имат и двете устройства, предпочитат да играят на по-голямото, инвестицията всъщност е по-смислена. Нещо повече, Stratus е единственият MFi контролер, който работи с iPad.

 

Alcatel Magic Flip

Една от големите изненади, които видяхме по време на CES, е Alcatel Magic Flip. Устройството представлява 4-инчов E Ink аксесоар за смартфона ви (също Alcatel), с който може да четете електронни книги. Надали Alcatel ще бъде компанията, която ще разбие стереотипа за 6 - 7-инчови четци за електронни книги, но форм факторът изглежда изключително удобен за четене на по-кратки текстове в градския транспорт например. Подобна идея, но в едно устройство, включва и руският смартфон YotaPhone, повече за който може прочетете тук.