Покупката на музика от iTunes и други виртуални портали продължава да бъде най-популярния метод за снабдяване с музика в световен мащаб, но не за дълго. Пазарният дял на стандартното, локално съхранение на музикални файлове пада шеметно, отстъпвайки място на стрийминг услугите. Те позволяват да слушате повече музика, на повече устройства, без нужда от синхронизация, добавят социален елемент и са много по-достъпни. Локалното съхранение на музика няма нито едно предимство, ако изключим носталгията по парадигмата за покупка на физически носители. Бъдещето принадлежи на стрийминга.

 

Какво е стрийминг на музика?

За съжаление големите услуги за стрийминг на музика като Spotify, Rdio и Pandora все още не са налични в България и по-малките пазари. Постепенно обаче покритието им се разширява, особено под натиска на основния им конкурент от Google Play Music All Access.

Стрийминг аудио услугите всъщност следват различни принципи. Основната идея е, че музиката ви не се съхранява на локалната памет на устройствата, била тя твърдият диск на компютъра ви или ограничената флаш памет на смартфона. С все по-бързите и достъпни планове за мобилен интернет слушането на музика посредством стрийминг вече не звучи като толкова налудничава идея, а Wi-Fi мрежите и без това са навсякъде. Музиката в "библиотеката" ви не се състои само от албуми, които сте купили.

Може да слушате цялата музика, публикувана в базите данни на съответната услуга. В случаите на големите Rdio, Spotify и Pandora става въпрос за цялата музика на света. Разбира се, това определение е крайно преувеличено, тъй като съществуват милиони песни от независими артисти и потенциално гениални тракове, които никога няма да напуснат твърдите дискове на създателите си. Комерсиално достъпната музика, която може да купите в iTunes, обаче е налична за стрийминг с миниатюрни изключения.

 

Какви са ползите?

Стрийминг музиката е една от онези рядкости, с които просто няма как да сбъркате. Ако изключим нуждата от постоянна интернет връзка, стриймингът е за предпочитане пред локалното аудио по редица причини:

- Цена. Временно забравете, че тракерите съществуват. Покупката на легална музика може да се окаже скъпо занимание, особено ако имате навика да слушате много нови изпълнители всеки месец. На фона на около 10 долара за албум Spotify, Pandora и Rdio ви дават възможност да слушате цялата музика на света безплатно с реклами и ограничения или напълно неограничено срещу скромна сума, обикновено под 10 долара. Звучи добре, нали?

- Лекота. Изграждането на стройна и самоменажираща се система за синхронизация между музиката на компютъра, смартфона и таблета ви може да не е толкова лесна задача, дори да използвате iTunes. В даден момент мобилните устройства нямат достатъчно свободна памет, за да поберат цялата ви библиотека. Тогава настъпва неприятният момент, в който трябва да избирате. При стрийминг услугите това не е нужно, тъй като имате достъп до цялата музика на света. Тя е на един клик или докосване разстояние както на личния ви компютър, така и на смартфона, таблета и дори във всеки уеб браузър.

- Социализиране. Повечето стрийминг услуги позволяват да следвате своите приятели, за да научите каква музика слушат те, както и да извършвате стандартна социална интеракция, подобна на тази във Facebook. На пръв поглед това може да изглежда досадно, но след като свикнете, работи чудесно и помага да откриете тонове страхотни тракове, които бихте пропуснали.

Как може да слушате стрийминг музика, докато сте офлайн? Прочетете на следващата страница.

Офлайн? Няма проблем

Основното притеснение на потребителите, които тепърва навлизат в света на стрийминг услугите, е, че няма да могат да слушат музика, когато скоростта на мобилния им интернет падне или се намират на място без покритие. Това не е точно така.

Повечето стрийминг услуги предлагат опции за кеширане на определен брой песни локално. Стига да сте премиум абонат на Spotify например, просто трябва да отбележите кои песни искате да съхраните на вградената памет на устройството си. По-късно, разбира се, може да ги изтриете и замените с други, комбинирайки най-доброто от двата свята.

 

Легализирай това

Стрийминг услугите са страхотен начин да легализирате свалената от тракерите музика лесно и бързо. Google Music и iTunes Match позволяват да внесете цялата си локална музикална библиотека и да замените песните с легални копия.

Практически няма да усетите разликата, а по-неизвестните парчета, които нямат еквивалент в Google Play и iTunes, ще бъдат качени като отделни файлове, така че няма нужда да се притеснявате, че ще ги загубите. Разбира се, ползата от легализирането на пиратирана музика е изцяло морално, но, от друга страна, не е ли това най-важното, особено при изпълнители, които са ни оформили като личности?

 

iTunes Radio

Завършваме с iTunes Radio, най-новото предложение в стрийминг сегмента. Apple отдавна разполага с iTunes Match, с която конкурира Spotify и Rdio. Услугата е една от малкото, които са налични в България.

iTunes Radio от своя страна позволява да слушате "радиостанции" с избрана от вас музика напълно безплатно. Платформата работи в iTunes за Mac и Windows или в Music приложението на iOS. Достатъчно е да посочите изпълнител, конкретна песен или жанр, за да генерирате станция. Тя може да върти само хитове, да помага да откривате по-неизвестни тракове или да открие точния баланс между двете.

Имате възможност да преминавате към следващата песен пет пъти в час (на станция), а рекламите са кратки и ненатрапчиви. Абонатите на iTunes Match пък не трябва да слушат или гледат какво да е рекламно съдържание.

Новата услуга на Apple е крайно различна от стандартните стрийминг услуги. Тя разчита на емоцията на неизвестния следващ трак, позната ни от радиото, но и на подробната база данни от предпочитания, която Apple изгражда с години. Стряскащо е колко подходяща за вкуса ви музика подбират алгоритмите на iTunes Radio още при първото пускане. Нещо повече, услугата се учи от навиците ви всеки ден. iTunes Radio определено си заслужава, особено имайки предвид, че е безплатна и работи в България, стига да имате американски Apple профил.