Настъпването на дългоочакваната нова 2021 година очевидно не е попречило на експертите от World Design Rankings да работят и да обновят своята уникална класация. Докато всички ние все още сме празнували или отдъхвали след дългия купон, още на 1 януари спецовете в най-различни области от дизайна са публикували своите последни обновления.

Но кои са WDR или World Design Rankings? Ако не ви се търси самостоятелно в интернет, ние ще ви запознаем с нашия партньор, част от мрежата на A’Design Awards.

За да се доставят множество допълнителни данни и прогнози за журналисти, икономисти и най-различни други заинтересовани от света на дизайна експерти, е нужна доста статистическа информация, нали? Е, WDR им я дава, и то в много добре анализиран и подреден вид – не само чрез топ класации и подредби, но и чрез отбелязване на различните креативни положителни черти на всеки продукт, техните слабости и дори възможностите за конкуренция. Когато се интересувате от дадени области или награди, неминуемо започват да възникват въпроси от типа „Коя държава е най-добра в интериорния дизайн?“, „Коя е най-добра в модния?“, „В коя държава има най-много спечелили дизайнери?“ и т.н.

За да отговори на стотиците такива въпроси, World Design Rankings анализира и предоставя информацията в различни сайтове, подредени и класирани по различен начин. Можете да я разгледате в менюто INSIGHTS на основния им сайт, откъдето тръгват линковете към следните сайтове:

 

http://www.designerrankings.com

Класация на дизайнерите и най-добрите такива в света. Подредени са по брой и вид получени награди, спечелени глобално

http://designclassifications.com

Класация на най-добрите дизайнери в света, подредени по области

http://www.popdes.com

Класация на най-популярните дизайнери в света, подредени по публичен интерес и популярност

http://www.designinsights.net

Класация на най-добрите дизайнери по държави и индустрии

http://worlddesignrankings.com

Класация на дизайнерите по държави и най-добри дизайнери от тези държави

 

Кое е новото за 2021 година?

Само накратко добавяме новата информация, за да продължим надолу с най-интересното за нас, българите. За настоящата година към огромния списък с държави са добавени още две – Макао (автономен регион на Китай), както и Ирак. В същото време десетте държави, оглавяващи топ класацията, не са се променили, а само някои от тях са разместили местата си – Хонконг е изпреварил Великобритания, а Турция е изпреварена от Тайван и Германия. Разгледайте класацията на този линк. И бъдете горди – в нея България е на задоволителното 29-о място от 108 държави!

 

Повече информация за бизнеса

Разглеждайки подробно сайта на WDR, ще намерите адски полезна информация. Например за всяка държава са налични допълнителни таблици за положителни страни, слабости и възможности. Design Strengths включва доминиращите за дадена държава дизайнерски области, в които тя е доста конкурентна спрямо другите, както и успешна. Така например може да научите къде Италия е най-добра – в модния дизайн, мебелния или графичния. В Design Weaknesses таблицата пък са изброени областите, в които дадена държава има под средното участие в сравнение с останалите. А в Design Opportunities пък са представени латентните области – онези, в които държавата може да има напредък тепърва.

Информацията от този тип ще намерите на този линк, като тя може да се използва, за да разкривате нужната ви информация за държави, дизайнерски области и др. На този линк пък ще разгледате супер интересната класация на дизайнерските категории, от която може да разберете кои са най-силно конкурентните области (топ конкуренцията е в интериорния дизайн), както и кои области не са толкова силно развити и конкурентни, сред които за наше учудване е например и компютърният дизайн.

Класацията по топ дизайнери

Това е изключително любопитна класация, особено за хората, интересуващи се от индивидуалните участници, а не от държавите им. В нея дизайнерите са подредени по стотици креативни области и категории, например архитектура, интериорен дизайн, мебелен дизайн, моден дизайн, графика и др. Използвайки Design Classification платформата, всеки от нас може да намери отговори на въпроси, като „Коя е най-добрата рекламна дизайнерска агенция в света?“, „Кой е най-добрият архитект в света?“, „Кой е най-добрият графичен дизайнер в Япония?“ и т.н. Така че ако се интересувате от топ талантите, посетете този линк.

Ако пък се интересувате само от топ дизайнери, архитекти и др. без значение от областта им, винаги може да проверите общата класация в сайта Designer Rankings. Той включва общо класиране по точки, базирано на броя награди, които са спечелили глобално в повече от 100 области. Някои наричат този списък „листата на топ дизайнерите“. Ще я намерите тук.

 

А ние ви предлагаме имената на първите 6 топ световни дизайнери с кратка информация за тях, както и 6 от българските имена, които ще намерите в тази класация.

 

Кацуми Тамура

Номер 1 в класацията с цели 48 печеливши проекта. Той е известен с календарите и хартиените триизмерни фигури, които създава. Разгледайте например печелившия му платинен проект за 2015 година – Town Calendar, който представлява кит от хартиени парчета, които можете да сглобите така, че да се получат сгради в различни форми, с които да направите малко градче.

 

PepsiCo Design and Innovation

Е, това не е точно един дизайнер, ами цял екип, но и те имат право на участие. А в случая този екип е на второ място в света по брой награди. Има повече събрани точки от японеца на първо място, както и повече награди, но в класацията са втори заради това, че имат „само“ 11 платинени награди срещу 14 на японеца и може би заради факта, че зад тях не седи само един човек. PepsiCo Design има цели 77 награди за дизайн и както знаете, тази компания е глобален лидер в областта на безалкохолните напитки и храните с цели 65 милиарда долара стойност на акциите. Имат 22 марки, а чистата им годишна печалба винаги е над 1 милиард долара.

Разгледайте страхотните им печеливши проекти тук, а иначе освен дизайна на бутилки и кенове този ще ви хареса. Това е мобилна „кухня“, която печели платинена награда за дизайн през 2016 година.

 

Крис Лин

Носител на 70 платинени приза, Крис Лин пристига през 2001 година в Шанхай и създава компанията KLID Design Office, в която се занимава с интериорен дизайн и архитектура. Продуктите му са страхотни и неслучайно всяка година отнасят редица награди. Като например тази, която е за архитектурен дизайн и е от 2019 година. Представлява търговски център, чиято оригинална сграда е била корабостроителница с вековна история.

 

Хакан Гюрсу

Индустриалният дизайнер от нашата съседка, Турция, е д-р Хакан Гюрсу, а негови продукти сме ви показвали вече в предишните ни статии. Той е създател на Designnobis Design – иноваторска компания, която влиза в топ 40 на напредничавите компании на Турция. Оценяван е през годините в престижни класации и има над 205 награди, като за 14 години е придвижил Турция до втора в листата на оригиналните дизайнерски решения.

Ето една от платинените му награди за 2014 година – чайникът, правещ топла напитка с пара, който вече сме ви показвали и има не само уникален дизайн, но и функции.

 

Lenovo Design Group

Още една дизайнерска група от небезизвестна компания. Спецовете от Lenovo изглежда са наистина талантливи, след като са спечелили множество награди (4 платинени и 10 златни). Сред наградите са 4-те платинени за 2017 година (Yoga 730 Laptop Computer, Tab4 Home Assistant Pack Computer, Thinkpad X1 Tablet Computer и Thinkpad 25 Laptop Computer). Ако не сте виждали толкова елегантен монитор, разгледайте и този, спечелил златна награда през 2017-а ThinkVision X1.

 

Джонсън Ли

6-ата позиция се заема от още един служител на Lenovo – Джонсън Ли. Той има 9 печеливши дизайна от най-високо ниво, като неговата идентичност обаче неясно защо не е обявена. Разгледайте все пак наградите му за дизайн, една от които е хибридният лаптоп от 2016 година Yoga 900s.

 

Първите 6 български имена в класацията!

 

 

DA Architects Ltd

Топ позицията за нашата страна се държи от студио за съвременна архитектура и дизайн. Мисията му е да проектира иновативни и съвременни сгради, стилни и функционални жилищни и офис интериори и разпознаваеми обществени и търговски площи. През 2018 година техен проект за офис на банка ДСК заема престижната платинена награда за вътрешен дизайн на изложбени пространства.

 

Петър Захаринов

Втората позиция е заел българин, чието кафе вероятно е винаги със захар. Поздрави за Петър Захаринов, чиято масичка за кафе 1x3 е толкова гениална, че очевидно е направила впечатление на всички спецове през далечната 2011 година и те са и дали платинена награда за дизайн в областта на мебели, декоративни украси и домашен дизайн.

Най-интересното е, че тя е създадена като пъзел. Всичките ѝ части се подреждат и седят стабилно без никакви сглобки, залепване и т.н! Купувате и си я сглобявате сами в нещо, като тест за интелигентност. Спокойно – има и ръководство!

 

Свилен Гамолов

На трето място е професионалният дизайнер от Варна, специализирал в индустриалния дизайн. Той е част от компанията Gamolov Ltd. и през 2018 година печели платинена награда в областта Мебели, декоративни украси и домашен дизайн. Продуктът му Exo chair е наистина екзотичен. Представлява стол, създаден за употреба в съвременно вътрешно пространство. Идеята му е да има минималистични форми и те наистина са постигнати чрез комбинация от стомана и тапицерия.

 

Радо Илиев

Четвъртата позиция се заема от двукратния носител на награди от столицата София, специализиран в архитектурата. Той също работи в собствено студио Rado Iliev DESIGN. Работил е за лондонски компании и е завършил архитектура.

През 2015 година печели златна награда A’Design Award в областта Архитектура, сгради и структурен дизайн. Проектът е наречен Madeira Residence и представлява къща в Бромли, североизточен Лондон. Дизайнът се характеризира с обширно вътрешно пространство и добро вписване в околната среда. Освен това има нови типове изолация и остъкление, като целият дом е екологично съобразен.

 

Георги Тумпалов

Отново дизайнер с два печеливши проекта – златен и сребърен. И двата са за неговия проект The Castle. Замъкът е известен на хората от Бургас и региона. Намира се в Равадиново, близо до Созопол, и ако не сте го посетили още, разгледайте сайта му. Въпреки противоречивите понякога изказвания за това творение, след като то е оценено на два пъти от A’Design Awards, както и от още редица други международни спецове, трябва да го споменаваме с гордост.

Интересното от портфолиото на Георги Тумпалов е, че е завършил Българската спортна академия, след това е бил военен, а твори проекта на живота си – замъка, от 1996 година насам, като твърди че цял живот няма да му стигне, за да го завърши.

 

Галина Милкова и Недко Николов

Галина Милкова и Недко Николов са номинирани заедно като основатели на Think Forward. Заради неспирния им стремеж да експериментират те печелят златна награда от A’Design Awards през 2018 година в категорията Вътрешен дизайн и изложбени пространства с техния проект Demokratos. Това е проект за реновация на училището „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, като то претърпява трансформация в демократично пространство вътре в училището. Мултифункционалната зала носи идеите за свобода, равенство, плурализъм – типични за демократичното образование.

 

Като за финал отново ви напомняме – ако имате желание да участвате в тазгодишните награди A’Design Awards, време е да го направите, за да не изпуснете срока. Повече информация ще намерите на този линк.

 

Тагове: