Ако досега не сте имали дигитален портфейл, телекомът А1 ви дава чудесна възможност да се възползвате от всички възможни удобства на тази услуга, при това на наистина високо ниво, с много удобства и привилегии. А1 е първият телеком, предложил дигитален портфейл на своите (и не само!) клиенти, с което прави сериозна крачка към дигитализацията на разплащанията в България.

Какво е дигитален портфейл?

Дигиталният портфейл е услуга, която позволява на потребителя да прави безконтактни разплащания само с помощта на смарт устройството си, дори без употребата на дебитни и кредитни карти. В случая на A1 Wallet това е приложение, което позволява безконтактно плащане със смартфон на POS терминал, както с мобилни устройства с Android, поддържащи NFC, така и с iOS устройства чрез Apple Pay.

Потребителите на услугата се сдобиват с индивидуален IBAN. Клиентите на A1 Wallet и phyre ще могат да изпращат и получават много бързи парични преводи помежду си чрез мобилен номер и QR код.

Какви са предимствата на услугата?

А1 Wallet e безопасен начин и за пазаруване в условията на пандемия, когато трябва да се избягва физическият контакт и да се спазва социална дистанция. Използването на дигиталния портфейл намалява риска от заразяване с коронавирус при допир със замърсени банкноти и монети. При плащане на POS терминал пък няма нужда от въвеждане на PIN код, което е още един начин да избягваме замърсени повърхности. Дори при стриктно спазване на социална дистанция хората пазаруват стоки от първа необходимост като храна и лекарства. В такъв момент използването на безконтактно плащане с А1 Wallet е не просто лукс, а разумно и отговорно решение.

Най-очевидното предимство на услугата е това, че дори да излезете до магазина и да сте си забравили портфейла, можете спокойно да се разплатите само с помощта на телефона си. А дори да не става въпрос за забравяне, проучване на А1 сочи, че 60% от хората, които излизат навън за по-малко от 30 минути и трябва изберат между портфейл и смартфон, предпочитат да вземат със себе си смартфона. 91% от анкетираните пък гледат никога да не напускат дома си без смартфон. Над 50% от анкетираните споделят, че биха заменили традиционния си портфейл с дигитален, а 43% смятат, че ако забравят своя традиционен портфейл у дома, но носят със себе си смартфон, биха направи плащане с него.

Друго голямо предимство на A1 Wallet е, че можете да сканирате с приложението своите карти за лоялност (например за различни супермаркети или търговски вериги) и да оставите всички ненужни пластики вкъщи. Личният ми опит с приложението показа, че разполагам с цели 26 карти за лоялност за различни търговски вериги (супермаркети, кафенета, дрогерии, аптеки, магазини за техника и прочие), които, ако трябваше да нося постоянно със себе си, щяха да образуват доста дебела купчина в джоба ми. Сега всичките ми карти за лоялност са в приложението и при нужда просто показвам баркода им от екрана на телефона на касата в съответния търговски обект. Отделно от всичко останало в приложението могат да се намерят и брошурите с актуални промоции и оферти на някои от най-големите търговски вериги в страната.

В допълнение към ползите, които потребителите на А1 Wallet имат - да плащат, получават и изпращат пари безопасно във време на ограничени социални контакти, А1 дарява 1% от плащанията в подкрепа на лечебните заведения в борбата с коронавирус. Средствата ще бъдат превеждани по специално създадената дарителска сметка на Министерство на здравеопазването. Докато плащат безопасно и удобно с A1 Wallet на POS терминал или онлайн, потребителите на дигиталния портфейл помагат за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, консумативи, апаратура и респиратори.

Как работи?

Приложението А1 Wallet може да бъде свалено безплатно от App Store и Google Play Store, като е достъпно за всички потребители, независимо от мобилния оператор, чиито услуги използват. След регистрация зареждането на дигиталния портфейл със средства става мигновено, за разлика от обикновените междубанкови преводи. Можете да заредите в портфейла си сума по собствен избор, с която да разполагате винаги, да поставите лимити и да следите всичките си транзакции с отчети в реално време, както и на седмична и месечна база. Интерфейсът е изключително изчистен и удобен, с което хем да улесни хората, които за първи път ползват подобна услуга, хем да се понрави на минималистите.

А1 Wallet идва с два плана - Standard и Premium. Клиентите, избрали Premium плана, могат да правят зареждания, напълно безплатни и неограничени във времето, както и да получават и изпращат парични преводи в лева и евро без никакви такси. Клиентите на Standard плана пък могат да се възползват от безплатни зареждания за първата година от договора, след което се заплащат, а преводите в лева и евро са със символични такси. С дигиталния портфейл на А1 могат бързо да се изпращат и получават пари без такси между потребителите както на А1 Wallet, така и на phyre чрез мобилен номер.

Дигиталният портфейл на A1 Wallet е и с очаквано висока степен на защита. Дори някой да открадне телефона ви, няма как да извърши плащане с услугата, защото, за да се извърши каквото и да е действие в дигиталния портфейл, трябва да се премине оторизация от потребителя като въвеждане на ПИНК код, пръстов отпечатък или лицево разпознаване. С други думи дигиталният портфейл е много по-защитен от традиционния такъв.

За кого е предназначен A1 Wallet?

Основен таргет на A1 Wallet (и всички видове електронни портфейли) са хората в активна трудова възраст. Проучването на А1 показва, че ⅔ от участниците в него са на възраст от 25 до 54 години, което значи, че технологията е лесна за употреба за широк кръг хора, включително и такива, които не са израснали в сегашната дигитална епоха. Приложението е съвместимо с различни мобилни оператори и операционни системи (Android и iOS), така че може да го изпробвате свободно, дори да не сте клиенти на други услуги от А1.

Накратко казано, дигиталният портфейл ни води към бъдеще, в което все по-малко да боравим с пари в брой (особено във време на вируси и зарази) и в което, да се надяваме, ще се лишим изцяло от всякакви хартиени касови бележки, битови сметки и гаранции за продукти. Време е за пълна дигитализация и А1 прави голяма стъпка точно в правилната посока.

Тагове: