С наближаването на септември в мрежата традиционно се появяват ужасно много слухове за новия iPhone. Но този път фокусът не е върху подобренията, а върху подготовката на обществото и общественото мнение чрез контролирани публикации за едно единствено нещо: Намалете очакванията. Редица топ издания като WSJ публикуваха материали и цитираха неназовани (но запознати) източници, според които Apple ще премине към тригодишен модел на драстично обновяване на телефоните си. Това означава, че вече няма да имаме един тотално различен модел, следван от “S” версия с подобрения, а цели два варианта с козметични промени.

Въпреки това трябва да има промени, защото иначе никой няма да си купи новото поколение. Най-драстичното решение, което се очаква Apple да вземе, е свързано с премахването на 3.5мм жак за слушалки. Следващото “голямо” нещо е… увеличаване на минималната вградена памет от 16 на 32 GB. Това е ход, който конкуренцията отдавна предприе, но Apple упорито стои зад идеята, че 16 GB са напълно достатъчни. Това твърдение е крайно грешно и откровено нагло.

16 GB вградено пространство. Да, ама не. От тях моментално махаме 2-3-4 GB за операционната система, т.е. ние “започваме” с около 12 GB. Съвременните приложения са с размер около 80-100 MB, така че 10 приложения заемат веднага около 1 GB. И тъй като “любимата” ни iOS много обича да трупа кеш, който никога да не трие, освен ако ръчно не изтриеш приложението и не го инсталираш наново, след известно време може да се окажете с 1 GB свободно пространство.

 

 

Въпреки че слуховете са в посока, че Apple ще премахне 16 GB и ще премине към 32 GB базов модел, от Купертино винаги могат да ни изненадат с нов iPhone модел с много малко памет.

Оправданието на Apple и конкуренцията? MicroSD карти и облачно пространство. От години microSD картите са недолюбвани от много хора, които са имали проблеми с тях като внезапно блокиране, изтриване на цялата информация и изключително бавна скорост на пренос на данни. От друга страна Android все още не имплементира достатъчно добре функцията за запис на приложения, данни и кеш директно на microSD. Евентуалното налагане на тази опция носи редица рискове за нормалното функциониране на операционната система поради нестабилността на преносимите карти.

Единственото решение, с което оставаме, е облакът. През последните 5 години облачното пространство бива рекламирано на всички нива - производители, софтуерни гиганти, мобилни оператори. Дори в България облакът е рекламиран от всички оператори - Виваком с pCloud, Теленор с Capture и Мтел преди години с Vodafone.

Но до колко той може да замени реалното, физическо, хардуерно, истинско пространство?

Отговорът? Облакът е изключително ограничен и ограничаващ потребителите. Усилията да се наложи облачното пространство продължават с постоянни промоции от Apple, Google, Microsoft. Днес за 2 долара можеш да си осигуриш виртуални 100 GB (Google) , 1 TB за 6,99 долара (Microsoft) или дори безплатни 1 TB от Flickr.

Дори Apple да реши да подарява 25 GB в облака с новите iPhone 7, това няма да реши проблема с малкото вградена памет. Облачното пространство ограничава потребителите на няколко нива:

- Нужда от интернет

За да функционира облакът, телефонът трябва да е свързан постоянно към интернет. Да, съществува офлайн опция, но всеки път, когато искате да намерите файл, да го отворите или стриймнете, подгответе се за харчене на ценни мобилни интернет данни.

- Файлова система

Облакът е перфектен за запазване на снимки, видео, музика, документи. Но ако искате да преместите натрупалия се кеш от 1 GB от Viber или някоя игра в облака... Очакват ви трудности.

- Финансовата страна

Колкото и да е безплатното пространство, то никога няма да е изцяло безплатно и неограничено. Дори след като сте похарчили 1500-2000 лева за телефон (който сменяте на две години, ако следвате стратегията на Apple и Samsung), пак ще трябва да плащате месечна такса от 1-2-10 долара, в зависимост от желаното пространство.

 

 

Тествал съм почти всички облачни услуги - pCloud, iCloud, Google Drive, OneDrive и още, и още. Всички имат предимства и недостатъци - Google Drive предлага неограничено пространство за документи, excel таблици и презентации, но… само ако са в техния формат. Google Photos има неогранично пространство за изображения и видео, но с редуцирана резолюция и качество, “почти идентично” на оригинала. iCloud пък не се справя особено добре с потребителския интерфейс. От една страна всичко е много удобно, защото Apple “запомня” точната подредба на приложенията, качва в облака цялата информация и при restore винаги всичко се възстановява по абсолютно същия начин, по който е било запаметено. Ако обаче искате директен достъп до файловата система а-ла Google Drive, трябва специално да активирате опцията в настройките.

През 2016 г. е повече от абсурдно да предлагаш 12-мегапикселова камера, 4K запис (375 MB за една минута) и да очакваш 16 GB (всъщност 12 GB) да са достатъчни за масовия потребител. Смешно е технологични гиганти да пробутват microSD карти и 16 GB през 2016, както и да таксуват по 100 долара за ъпгрейд на флаш паметта, която им струва стотинки.

Облачното пространство е перфектното допълнение КЪМ хардуерното. На този етап то не може да замени изцяло физическата памет. Облакът е добрият приятел, при който си оставяш старите неща и които са достъпни, когато имаш нужда от тях. Тези услуги вършат много добра работа за бекъп на данни, снимки, видео клипове и стари документи, които ще искаме да ползваме след определено време. Те обаче в никакъв случай не са удобни за активни операции в реално време и Apple, Google и всички останали трябва да знаят това. И те го знаят.

Прочетете: Мениджър на Google: До 5 години облачният бизнес ще носи повече приходи от рекламите