Когато услугата, която предлагаш, е достатъчно добра, за да се превърне в реална конкуренция на световния пазар, няма значение от къде си!

 

От StartUp идеята до успеха

Поговорката „Всяко начало е трудно“ не важи с особена сила за pCloud. Идеята за създаването й тръгва от главния технически директор на компанията Антон Титов, който има дългогодишен опит в областта на програмирането и софтуерните разработки и още от самото начало е убеден във възможностите, които предлагат облачните услуги. След дългогодишна съвместна работа по различни проекти двамата с главния изпълнителен директор Тунио Зафер имат достатъчно ноу-хау за това, как се организират големи обеми от данни. Започвайки работа по стартъпа, те са вдъхновени от идеята да създадат продукт, който наистина да улесни ежедневието на потребителите и разбира се, да предложи нещо, което липсва и не е правено досега – повече сигурност и виртуален сторидж до терабайти. За кратко време и с малък екип успяват да разработят услуга, която дава по-добра алтернатива от съществуващите до момента на пазара, и през 2013 г. в бързоразвиващата се облачна бизнес среда официално се появява pCloud.

 

Антон Титов и Тунио Зафер

 

Трудно ли се стартира IT компания в България?

Икономическата обстановка в България е сложна от доста години. Как това обаче се отразява на IT сектора? Според основателите на pCloud създаването на IT компания в България всъщност е една идея по-лесно, имайки предвид, че самата държава предлага много по-благоприят­на среда от гледна точка на по-ниската конкуренция. Ключов момент е и че голяма част от българските потребители и бизнесът са отворени към такъв вид услуги и ползват с желание всички възможности, които предоставя облачен сторидж.

„Когато налице има достатъчно добра идея и сериозни хора, които стоят зад нея, реализация­та става леснопостижима. Няма никакво значение дали бизнесът се разработва от България или някъде в чужбина – интернет е навсякъде, така че възможнос­тите са еднакво силни“, споделя Тунио Зафер. И все пак офи­циалното седалище и регистрацията на pCloud са в Швейцария. Стъпката предприемат заради неприкосновеността на личната и корпоративна информация, които там са гарантирани.

Най-голямото затруднение пред прохождащата компания е свързано с формирането на силен и отговорен екип, а не с икономическата обстановка в страната. Въпреки че България вече има изградени традиции в обучението на висококвалифицирани IT специалисти, през последните години се наблюдава сериозно изтичане на кадри извън пределите на страната, което рефлектира и върху pCloud. Сега, когато компанията е разпознаваема и може да съперничи на големите имена от световния пазар, професионалистите сами искат да работят в нея.

 

Екипът: млади, амбициозни, със смели идеи

pCloud гради име и философия благодарение на силно мотивирани, смели в идеите си млади хора, които освен професионализъм притежават умения за работа в екип. Създателите не крият, че търсят в кадрите енергичност, професионални качества и интерес към бизнеса. Тунио Зафер признава, че компанията дължи успехите си именно на хората. Те са тези, които гарантират качеството на pCloud услугите и генерират ноу-хау как да се подобрят отделните функционалности. Без далновидни хора с усет и отношение към непрекъснатото развитие на услугите растежът е невъзможен.

 

Тунио Зафер: „Обединява ни най-вече желанието да градим, да видим плодородните резултати на идея, която тръгна от 0-та и достигна нивото на най-големите световни имена в бранша.“

 

 

Признанието не закъснява

Първата стъпка е да спечелят доверието на потребителите. Започват със създаването на сигурен и лесен за използване продукт и за да привлекат интерес, първоначално предлагат повече безплатно пространство в сравнение с конкуренцията. Този подход, както и партньорствата с други сайтове за промотиране на услугата им помагат да увеличат сериозно броя на новите потребители за изненадващо кратко време. Без значителна реклама органичното разпространение от потребител на потребител става изключително бързо – хората започват сами да говорят за pCloud и възможностите на предлаганите от тях функционалности. Като резултат компанията е забелязана, а постиженията й – отличени с поредица от награди.

 

Основните конкуренти са компании от световния пазар

Като млада компания, която е на пазара от едва 2 години, pCloud успява да интегрира в своите приложения силните страни на конкуренцията и да се поучи от слабите. Екипът успява да извлече най-доброто от постиженията на сектора и да изгради услуга от ново поколение, с подобрена функционалност. Затова и само за две години потребителите им вече минават прага на 3 милио­на, а по уеб трафик компанията е на 7-о място в света.

 

Топ продуктът pCloud Crypto: индивидуалното криптиране

Топ функционалността, която изкарва pCloud поне една стъпка пред останалите им конкуренти, е вграденото криптиране – pCloud Crypto. Това е революционна услуга, гарантираща сигурността на информацията на потребителите. Благодарение на „криптиране от страна на клиента“ (client-side encryption) абсолютно никой друг освен съответния потребител, дори администраторите в компанията, няма достъп до съдържанието на криптираните файлове. Единствено собственикът на файловете има възможност да види тяхното съдържание. При това тази функционалност е изключително лесна за използване - трябва само да качите информацията си в специалната Crypto папка и да създадете достатъчно силен Crypto Pass, за да криптирате и преглеждате своите файлове.

Спрямо конкурентите в криптирането pCloud се различават по това, че предоставят пълна функционалност на облачната си услуга на всички устройства и платформи – в уеб, на мобилни устройства и всички десктоп и лаптопи, като клиентът има избор да използва файловете си в криптиран и некриптиран вид. Банките например все още използват инсталиране на сертификат по браузъри, допълнителни usb код генератори, което е трудно за масовия потребител. pCloud са единствената компания в света с облачна услуга, която дава на фирмите най-доброто от двете налични опции: да работят лесно и бързо с документите и файловете си, без допълнително утежняване с инсталации или кодиране и същевременно да имат вградена криптографска услуга pCloud Crypto, която гарантира абсолютна защита на фирмената документация.

 

Терабайти допълнително виртуално пространство: pCloud Drive

pCloud Drive е втората услуга на компанията, която ги изстрелва пред конкуренцията. Тя предоставя достъп до файловете в облака чрез виртуално дисково пространство, което обаче не заема място на вашия компютър. pCloud Drive реално дава възможност да имате неограничен харддиск. Богатите възможности за споделяне на Upload/Download линкове, автоматичното синхронизиране на файловете, както и споделените папки, с които потребителите могат да дават достъп до съдържанието си на друг юзър, правят услугата още по-атрактивна.

„В началото направихме нашето приложение pCloud Drive на базата на синхронизацията и имахме редица непредвидени технически проблеми. Хората не го възприеха добре, защото беше като всеки друг облачен сторидж продукт. Това породи голямо разочарование в екипа, но беше и много поучително. За да разрешим проблема, направихме анализ на слабите места на всички облачни услуги и разработихме pCloud Drive изцяло наново. Така се получи желаната от потребителите функционалност – приложението не заема пространството на машината, на която е инсталирано, за да може да разполагате с неограничено облачно сторидж пространство. По този начин устройства с малък харддиск могат спокойно да бъдат разширени до капацитет от 1, 2 или 3 ТВ“, разказва изпълнителният директор на компанията Тунио Зафер.


 

В момента на уеб сайта на компанията всеки потребител може да се регистрира и да получи своя pCloud сторидж буквално за секунди. Прилoжението е толкова удобно за потребителя, че предварително свободното пространство от цели 10 GB е разделено на папки за любимите ви снимки, музика и видео. Ъплоудът може да започне веднага, а достъпът е гарантиран от всяка точка на света. Може да ъпгрейднете абсолютно безплатно, като поканите приятели да се включат и да разширите сториджа си до 20 GB, а ако имате нужда от повече, ъпгрейдът до услугите на pCloud предлага стандартни планове от 500 GB и 1 TB или повече, при необходимост. Компанията има и предложения за бизнес клиенти, където офертите стартират от 5 TB с включен pCloud Crypto. Приложенията за уеб, мобилни Android и iOS устройства или за личния ви компютър са налични за изтегляне директно от сайта на pCloud. Тунио Зафер казва, че неговият съвет към българските предприемачи е да се учат от грешките на другите стартъпи и да черпят опит от тях.

 

 

Поглед в бъдещето

IT реалността е прекалено динамична, за да погледнем към далечното бъдеще на pCloud, но фокусът в развитието на компанията е върху разпространението на услугата и привличането на нови бизнес клиенти. От компанията са уверени, че знаят как да помогнат както на малкия и средния бизнес, така и на големите корпоративни клиенти. Като основен приоритет определят и създаването на повече представителства на компанията на ключовите пазари по целия свят. Сегашната им цел е до края на 2016 г. да достигнат 20 млн. потребители – поредното предизвикателство, с което екипът е уверен, че ще се справи. А ние им желаем успех!

XS software: в игри на стратегия, хъс, креативност и успех