Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Откакто Note серията остана в миналото, телефонът, побиращ в себе си всички екстри и още, се нарича Samsung Galaxy S Ultra. Той излиза в началото на годината заедно с другите модели от серията и обикновено цялото внимание е насочено към него, защото предлага повече от останалите.

Едно от предимствата на по-достъпните модели е… че са по-достъпни. Те предлагат характеристики и представяне на високо ниво, но в ценови диапазон под този на Ultra модела. Естествено, липсват някои екстри спрямо него, но пак са по-добри от повечето смартфони на пазара. Какво точно имам предвид?

 

Ново > Старо

Това звучи очевидно на пръв прочит, но нека обясним защо е така. Нов флагмански модел гарантира поне две неща: по-мощен процесор и повече софтуерни ъпдейти. Тези две невидими на пръв поглед промени са отговорни за представянето и дълголетието на устройството.

В случая на Galaxy S23 и S23+ имаме процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, което е същият двигател, намиращ се и в корпуса на Galaxy S23 Ultra. Android ъпдейтите и за трите модела ще бъдат налични до 2026 г., а така наречените security updates – до 2027 г.

Новият продукт получава и нова гаранция, но дори извън нея за сервизите винаги е по-лесно да намерят части на актуални модели, ако трябва нещо да бъде сменено. С други думи – поддръжката е много по-лесна и не създава главоболия.

 

Удобство и сигурност

По-голямото невинаги означава по-добро. Познавам достатъчно хора, които имат изискване смартфонът им да бъде „малък“, доколкото е възможно в наши дни. В тази връзка бих определил Samsung Galaxy S23 като свръхкомпактен флагман със своя 6.1-инчов екран и тегло от едва 168 грама. От друга страна, Galaxy S23+ е за всеки, който обича да разполага с малко по-голяма площ на дисплея, но отново не бих казал, че размерът му го прави неудобен, благодарение на дизайна със заоблени ръбове. Освен това потребителите и на двата модела могат да ползват безпроблемно Google Meet, за да са напълно оборудвани за идеалния видеоконферентен разговор, при това с всички удобства и предимства.

Когато се смалят корпусът и екранът, винаги има още един компонент, който неизменно ги следва в това отношение – батерията. Тук правя важното уточнение, че по-малък капацитет на батерията невинаги води до по-кратък живот. Освен mAh стойността от също толкова голямо значение е софтуерната оптимизация, която отговаря за пестенето на енергия. По традиция Samsung са силни в този аспект, а и използват AMOLED панели и адаптивна скорост на опресняване, което допълнително помага.

Друга характерна черта за компанията е използването на висококачествени материали. Двата модела са предпазени със закалено стъкло Corning Gorilla Glass Victus 2. Това се отнася както за екрана, така и за задния панел. Освен това са удостоверени със сертификат IP68, което значи, че са устойчиви на прах и пълно потапяне във сладководни води до 1.5 метра за до 30 минути.

 

Какво остава за камерите?

Samsung Galaxy S23 и S23+ разполагат с идентичен на Ultra модела сетъп от сензори. Тройната конфигурация на гърба включва: 50 MP основна камера с оптична стабилизация; 10 MP телефото обектив, също оптично стабилизиран и позволяващ трикратно приближение без загуба на качество; последният член на триото е 12 MP сензор за ултраширокоъгълни снимки, който никога не е излишен.

Ако обичате да правите любителски видеа с високо качество, 8K резолюцията при 24/30 fps е добре дошла екстра. В случай че сте фен на селфитата, предната камера е 12 MP и по никакъв начин не се различава от тази на Samsung Galaxy S23 Ultra.

Да не забравяме и вградените режими като Night Portraits и Night Selfie, които предоставят феноменални резултати дори в слабо осветени помещения, независимо дали сте вътре или навън. Същото важи и за видеото, което също е подобрено откъм детайли, стабилизация и намаляване на шума в сенчести участъци.

 

Балансът е всичко

Истината е, че етикетът е определящ в повечето случаи. Тук не говорим непременно за евтино и скъпо, а за съотношението между цената и качеството. Всеки иска добра сделка, независимо колко плаща.

В този ред на мисли смятам, че флагмани като Galaxy S23/S23+ заслужават вниманието на потребителите, защото предлагат изключително качествени дизайн и изработка, страхотен дисплей, най-новия и мощен процесор, отлични камери и усъвършенстван живот на батерията.

 

Вижте още: Exynos 2400 носи значително увеличение на производителността на графичния процесор