Само до преди няколко месеца никой не можеше да си представи, че Google Search може да има реална конкуренция. Днес обаче нещата стоят по съвсем различен начин: Bing на Microsoft може би е на прага на толкова голямо завръщане. The New York Times съобщава, че Samsung обмисля да използва Bing като търсачка по подразбиране за своите телефони, заменяйки дългогодишния партньор Google. 


  
Въпреки че, както отбелязва Times, не е ясно дали пускането на търсачката Bing с изкуствен интелект е накарало Samsung да се откаже от Google, тази възможност е предизвикала вътрешна "паника" в Google, която получава около 3 млрд. долара годишно от партньорството със Samsung. В резултат на това Google очевидно е ускорила разработването на изкуствен интелект. 
Подобна загуба не е значима чак толкова заради финансовото си измерение, а по чисто имиджови причини. Основният бизнес на Google, както е известно са рекламите в Google Search, а New York Times нарича "конкурентите с изкуствен интелект като новия Bing... най-сериозната заплаха за бизнеса с търсене на Google от 25 години насам". 
Освен това пазарът на изкуствен интелект се разгорещява и Google иска да бъде претендент. Докато бърза да създаде нова търсачка, базирана на AI, компанията надгражда съществуващото си търсене с подобни функции в рамките на проект, наречен Magi. Други продуктови идеи в процес на разработване включват инструмент, който използва AI за генериране на изображения в резултатите от Google Image, и друг, който учи потребителите на нов език чрез текстови разговори с генеративен изкуствен интелект. 
Но на Google може да му предстои дълъг път. Нейният чатбот с изкуствен интелект Bard беше пуснат на пазара миналия месец и получи смесени отзиви, тъй като ChatGPT продължи да впечатлява. Сега, когато погледът на Samsung е насочен натам, Google трябва бързо да предложи нещо наистина добро.

Снимки: Unsplash

Виж още: ChatGPT-5 няма да се появи скоро