Ще си позволя да... ВИ говоря на „ти“. Нали все пак се познаваме и се срещаме често - на сайта или на страниците на списанието? Затова ще споделя с теб, но набързо, няколко интересни автомобилни хай-тек теми, които ще намериш в печатния брой 211 на HiComm, който е вече на пазара…

Понеже си geek, не ми се вярва да не завиждаш тайничко на рехавия брой собственици на Tesla автомобили в България? Може би само връстниците на Първата Световна война са изгубили желание да се гмурнат в подобна супермодерна кола, която може да се движи почти сама (абе… по-добре не пробвай още) и се изстрелва като безшумен снаряд от място до 100 км./ч. за цели 2600 милисекунди! Даааа, онзи автомобил с огромен портретен дисплей, вместо джунджурии отпред, има абсурден Ludicrous режим при който вдига 100, само за 2.6 секунди.

Но да не се отплесвам. Захласващите характеристики на всички електромобили, не само на гореописания са факт. И те превърнаха само за няколко години екзотичните коли „на ток“ във все по-масова реалност, като според някои анализатори само до 10-тина години ще са преобладаваща част от автопарковете по света.

Супер полезната информация около подробностите за електрическите автомобили е отпечатана на страниците на HiComm 211.

Статията се нарича „Дойде ли и нашето време за електромобил?", а освен традиционния въпрос „Как да си избера електромобил“, в него ще прочетеш още по-важните въпроси, като: „Къде да го зареждам?, Как да го обслужвам и Какво да очаквам след покупката?“. Авторът е разяснил защо няма да плащаш ненужни суми за Синя и Зелена зона, причините да спестиш от раз 1000 лева за година от масла, филтри, ремъци, плюс цял куп други интересни и практични неща, които собствениците на електромобили печелят.

Ако пък още не си фен на електрическите коли (за теб те са по-скоро „тролейбуси с 2 или 4 врати“), разгледай няколко хипер-красавици, изплували на върха на автошоуто в Женева и образували най-сладкия каймак за маниаците, които не си знаят парите. Статията се казва "Топ 5 Hypercars 2019", акцентираща над Швейцарското авто изложение с над 100 годишна история, което НЕслучайно е НЕостаряващо. Ами как да остарее, като всяка година там може да видиш не само най-новите модели от водещите автомобилни компании, но и най-страхотните, галещи окото хиперколи!

Ето някои от тях, намерили запазено място на страниците на новия HiComm:

01/ Pininfarina Batista – най-мощната кола за обществени пътища, която някога Италия е раждала. Има и още за Pininfarina - мега-яко интервю с наследника на дядо Батиста, днешният лидер на компанията – Паоло Пининфарина.

02/ Bugatti La Voiture Noire – това е не само най-скъпата кола в света (11 милиона евро!), но ЩЕ БЪДЕ произведена само в една-единствена бройка през 2021 г., която… вече е продадена на анонимен господин! Според много слухове, това е самият CR7 (да, Кристиано Роналдо), но според други, още по-нахални такива, собственикът и е бившия шеф на Volkswagen Group – Фердинанд Пиех. Не разкривам подробности за колата, само ще кажа, че двигателят и е 8.0-литров с 4 турбокомпресора и едни могъщи 1500 конски сили. Останалото чети насаме.

03/ Koenigsegg Jesko, 04/ Aston Martin AM-RB 003, 05/ Lagonda All-Terain са останалите интересни имена от тази автомобилна хипер-тема, но хайде да не спойлвам повече и да развалям изненадите.

И още една авто-тема. BMW Natural Action е много интересна технология, за която са отделени две страници. Демонстрира как жестовете ни могат лесно да се разпознават от автомобила, а неговият интелект ще използва най-естествените начини на комуникация. Пример: камерата, монтирана на таблото ще следи накъде гледа водача, така че например той ще може да отвори прозореца си само с поглед.

И сега ако кажеш, че това не е яко? Гледай да не… погледнеш дръжката на вратата в движение! Шегичка!

 

*Интересните автомобилни, както и много други подбрани теми можеш да видиш в новия брой на списание HiComm.