Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Понякога най-високият клас не е най-добрият. Има някои неща в живота, за които тази максима важи в пълна сила и мисля, че смартфоните са едно от тях. Напълно възможно е много хора да не се съгласят с това твърдение, защото телефоните ни се превърнаха в толкова лична вещ, че понякога биват обременявани като символ на вкус и възможности. Личното ми мнение е, че не всеки има нужда от най-новия флагман, защото повечето хора никога няма да оползотворят дори 50% от възможностите му. Разбира се, всичко е въпрос на това за какво и доколко използваш и разчиташ на смартфона си в ежедневието и работата си. И за да не бъдем крайни, истината винаги е в баланса...

 

Златната среда

Бюджетните смартфони правят компромиси в името на достъпността и може да се окажат недостатъчни. Жизненият им цикъл също е по-кратък, което провокира по-честата им смяна и инвестицията не е по-малка в крайна сметка.

Така достигаме до "златната среда" на смартфоните, където не липсва избор. Само че има една серия, която през годините винаги ми е правила впечатление. Galaxy A устройствата на Samsung са позиционирани в горния ешелон на достъпния сегмент и в никакъв случай не могат да се нарекат евтини. Въпреки това, те се доближават повече от всички останали до понятието "флагман", но на доста по-достъпна цена.

От няколко години насам имам възможността да правя ревюта на смартфони от Galaxy A серията. Този път ще направя нещо малко по-различно. До мен достигна Samsung Galaxy A54 5G, но вместо да се съсредоточа само и единствено върху него, по-скоро ще го използвам като отправна точка, за да обрисувам цялостното ми мнение за Galaxy А серията. И по-точно какви са приликите и разликите спрямо флагманските модели. 

 

Приликите

Първото нещо което ни прави впечатление при покупка на технологичен продукт, e външният вид. Смартфоните не са изключение и още първия път, в който хванете даден телефон, веднага може да отличите добрата изработка. Обикновено тя се състои от стъклен заден панел и стилен дизайн.

Е, Samsung Galaxy A54 5G не просто има стъклен гръб - става дума за закалено Gorilla Glass 5 стъкло. Предвид размерите, теглото му от малко над 200 грама е резонно и създава усещане за сериозна машина. Относно дизайна той до голяма степен е инспириран от Galaxy S серията, така че няма как да стане "по-флагманско" от това… без реално да говорим за флагман.

Поглеждайки към не толкова очевидните детайли, ако имате известно понятие от смартфони, не може да не ви е направило впечатление IP67 сертифицирането за водо- и прахоустойчивост. Това допълнително удостоверение обикновено е запазено за високия клас и Galaxy А серията на Samsung e може би единствената, която го предлага в средния.

Наличието на достатъчно RAM памет е важно за безупречното представяне на един смартфон, а наличието на достатъчно пространство за съхранение ни гарантира удължен период на употреба, преди да се наложи да трием файлове, снимки, видеа, приложения или да търсим облачни решения.

Galaxy A54 5G идва във версии с 8 GB RAM и 128/256 GB вътрешна памет. Това ни дава избор между две версии, за да може всеки да прецени коя е най-подходяща според нуждите му. Ако използвате телефона си основно като средство за комуникация, тогава базовият модел ще е напълно достатъчен. Ако го използвате за игри или снимки/видеа, тогава е добре да се спрете на комбинация с повече вътрешна памет. А когато работите, всеки един от двата модела от А серията разполагат с Google Meet, предоставяйки лесна възможност за онлайн видео комуникация както за лични, така и корпоративни нужди.

И след като заговорихме за снимки, ето че стигаме до камерата. Нека бъдем реалисти - мобилната фотография е една от най-големите фокусни точки за флагманите, съответно няма как смартфон от среден клас да постигне същото качество. Иначе кой би си купил по-скъп телефон?

Това, което прави силно впечатление в камера конфигурацията на Samsung Galaxy A54 5G, е наличието на OIS при основния сензор. Всички телефони вече разполагат с електронна стабилизация, но оптичната е това, което издига цялостното представяне на камерата на друго ниво. Тя подобрява заснемането на видеа в движение, кадрите при слаба осветеност и всякакви други сценарии.

 

Разликите

Процесорът е най-сигурният начин да различите флагман от среден клас телефон. Това е компонентът, който дефинира понятието „флагман“ в най-голяма степен. С оглед на това повечето хора нямат нужда от толкова много оперативна мощ.

Чипсетът на Galaxy A54 5G, Exynos 1380, предлага повече от достатъчно за средностатистическия потребител. Дори намиращият се в Galaxy A34 5G, Mediatek Dimensity 1080 е способен процесор, който ще лети в ръцете на непретенциозните.

Другият отличителен фактор е липсата на безжично зареждане. От три години насам използвам само безжични докинг станции, но тук съм по-скоро част от малцинството. Повечето хора, които познавам, дори не биха отчели липсата му.

 

„А“ като „А“-втентичен

През годините са се появили единични модели, които също са размивали границата между средния и високия клас. Разликата е, че Galaxy A е единствената серия, която го прави консистентно. Тук дори не говорим само за един телефон на година - Samsung Galaxy A34 5G е като lite версия на A54. Той успява да запази IP67 сертификата, 120 Hz AMOLED дисплея с Corning Gorilla Glass 5 защита, OIS-а на камерата и има същия капацитет батерия (5000 mAh) със същата скорост на зареждане (25 W). Всичко това на дори още по-достъпна цена.

Има хора, които винаги ще искат само най-новото и най-доброто на пазара, и това е нормално. Има и такива, които предпочитат по-бюджетни телефони, понеже нямат нужда от много екстри, и това също е съвсем разбираемо. Ако вие сте от тези, които държат на добро представяне, хубава камера, стилен дизайн и качествена изработка, но не искате да отделяте прекалено много средства – серията Galaxy A е отговорът.

 

Вижте още: Кой се нуждае от гъвкав екран, когато Samsung Sensor OLED вече съществува?