След като изгледахме и последния епизод епизод на „Игра на тронове“, вълна на облекчение премина над всички ни, но се появиха няколко очевидни въпроса, на които не открихме отговор в сериала. През годините се запознахме с много герои, които преплитаха образите си в историята с толкова много нишки, че да свържем и осмислим всичко около тях е почти непосилна задача, особено, ако става въпрос да направим това в няколко реда.

Все пак, нека отново да се „потопим“ в сериала и да потърсим въпросите, на които сценаристите така и не дадоха отговор във филма.

Тук навлизаме в „зоната на спойлерите“, така че, който все още не е гледал последния епизод, по добре да не чете нататък!

Виж още: Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

 

Дрогон

Със сигурност най-мощното оръжие на царството отлетя в неизвестното някъде на Изток. Еквивалентът на ядрена бомба с крила сега просто се разхожда, вероятно изяждайки всички овце и кози, които пасят в Есос. Това представлява голяма опасност за всички. Виждали сме Дрогон да пали като факел хора и деца! Ами ако някой предприемчив търговец или пират измисли начин да хване Дрогон? Играта на тронове започва отначало!

Бран каза в последния епизод, че може да проследи Дрогон, но дали това означава, че ще го върне или просто ще го накара да потъне завинаги някъде в океана, използвайки своите суперсили – никога няма да разберем.


Ордата от Дотраки

Има няколко горещи въпроса от последния епизод, които се отнасят до дотраките – свирепите воини, яздещи коне, които изглеждаха напълно заличени в битката при Уинтерфел. Забележително е, че те все още представляваха значителна сила и бяха съучастници на своята кралица в заличаването на цялата популация от население в Кралски Чертог.


Дотраките стигнаха чак до Вестерос пряко под ръководството на Денерис, която най-накрая им помогна да пресекат тясното море. Те винаги бяха повече от непоколебими в лоялността си към Дани, така че след като Джон я уби в Тронната зала, изглеждаше доста странно, че не видяхме никакви последици от това му действие и как то засяга Ордата. Това, което видяхме бе, че Джон е заловен и задържан от Неопетнените. Съвсем жив и здрав, само малко по-брадясал. Джон явно отново трябва да благодари на Господаря на Светлината за това, тъй като Дотраките, които просто са го оставили спокойно да си гние в килията, определено не са истинските Дотраки.

Второ: Цялата орда на Дотраките сега се намира във Вестерос. Трябва ли да вярваме, че те просто ... ще се приберат у дома? Тяхната кралица, техният водач е мъртъв и те просто са окей с това? Какво ще правят оттук насетне? Кой ще им даде кораби да напуснат Вестерос? Все пак тези момчета изпитваха неистов страх от водата!

Проблемът с Дотраките остава един от най-объркващите въпроси в шоуто. Щеше да е далеч по-лесно да се сбогуваме с тях, оставяйки ги да умрат в ръцете на армията на Нощния крал още в епизод 3.

Виж още: Петицията за презаснемане на Game of Thrones вече е с над милион подписа


Даарио Нахарис

Помните ли Даарио Нахарис – наемникът от Тироши, който някога бе съветник и любовник на Дани? В края на сезон 6, когато Денерис подготвяше нападението си над Вестерос, тя остави Даарио в Мерийн с малка армия, за да защитава залива на драконите. Това е последното нещо, което видяхме и чухме за него..с изключение на един-два флашбека в сезон 7.

 


Медената пита и Магарето

Една от най-любопитните истории относно Тирион е тази, в която той влиза в някакъв бордей с медена пита и магаре. Шегата е пускана два пъти преди финала – когато Тирион бе затворник в сезон 1 и по време на една сцена в сезон 6, когато пиеше вино с Мисандей и Сив Червей. На малкото заседание на съвета в последните финални минути Тирион започна отново да разказва историята – за кратичък момент дори изглеждаше, че най-накрая ще я чуем цялата. След това камерата просто отряза края и.


Бран Счупеният

Той е Триокият гарван и според Сам става паметта на света. Той съхранява всички истории на света в мозъка си. Бран може също така да поеме контрола над други живи същества, в този случай обаче очите му се обръщат в бяло и общо взето става безполезен. Бран многократно е заявявал, че вече не е Брандън Старк. Но тази сила отваря още по-големи, по-важни въпроси.

Можеше ли да види цялата смърт и разрушение, които Дани щеше да стовари върху хората от King's Landing? Ако е така, не е ли някак съучастник в този геноцид?
Да, някои ще кажат – "той не вижда бъдещето и не може да промени нещата, които ще се случат"..и сигурно са прави, но все пак, възможността да влизаш в ума на животни и хора ти дава някои предимства – предимства, които бяха недостатъчно разкрити и застъпени в сериала.

Силите на Бран също изглежда, по някакъв начин, предполагат, че никой няма свободна воля. Но, най-добре е да не мислим изобщо за това.


„Птиченцата“ на Варис

Въпреки, че някои от най-мощните лордове и дами във Вестерос взеха решението да поставят Бран на новия трон на властта, не е ясно дали това е волята на целия континент и всичките домове. Всички видяхме, че Варис пише писмо, което запали, в момента, в който идваха за него. Но все пак, ако е пуснал гарвани с писма, преди да бъде опечен от Дрогон, ситуацията с потеклото на Джон би трябвало да се разнесе из цялото кралство. Тогава, със сигурност щеше да има хора, които няма да искат всемогъщ владетел, който буквално може да контролира човешките тела и ум с магията си. Най-малкото заради гочивия опит от срещата с Night King преди това.


Белият кон на Аря

След като намери белия кон в края на предпоследния епизод Аря, пришпорвайки го излезе от руините на King's Landing и след това, в следващия епизод ... виждаме я да гледа от разстояние втренчено в Джон? Какъв е тънкият момент тук може би всеки трябва сам да разгадае, но символиката бе достатъчно силна и се предполага, че ще доведе до някакви по-значими действия от един втренчен в Джон поглед. Може би, това бе краят на Аря като безмилостен убиец и началото на Аря, освободена от тежестта на отмъщението и готова за предизвикателствата на широкия, нов и по-свободен свят, разкрил се пред всички? Не знаем, само може да гадаем.

 

Теорията за плоския свят

Ако теорията за образуването на планетите е вярна и за Вестерос, то светът, в който живеят героите от Троновете би трябвало да бъде кръгъл. Ако продължите да плавате на Запад, в крайна сметка ще се озовете отново във Вестерос. Пътуването на Аря може да бъде забележително кратко, в зависимост от това колко голям е светът. В свят, в който има дракони – гигантски летящи зверове, които бродят навсякъде, където си поискат, както и в свят пълен с гладни за власт тирани – не е ли малко странно, че никой, никога не се е осмелил да напусне Запада?

Дори в зората на изследванията и пътешествията, в реалния свят, хората са плавали с лодки в неизвестното почти веднага щом са се научили да плават. Според книгите, Sunset Sea е особено опасно, но все пак..?


Единственото правдиво обяснение е, че светът на „Игра на Тронове“ е изцяло плосък и съществува на гърба на четири слона, които от своя страна се намират на гърба на гигантска костенурка. Не, че в реалния свят тази теория няма своите последователи и днес..

Виж още: Starbucks в Game of Thrones? WTF?