На прага сме на нова космическа ера - ерата на космическия туризъм. Напоследък непрекъснато се появяват съобщения за развитието на този "бранш" и вече сме в очакване първият комерсиален полет съвсем скоро да бъде осъществен. Но дали имаме право ние хората да разпрострем влиянието си и извън пределите на земната атмосфера и да нарушим баланса в заобикалящата ни космическа околна среда? Дали няма туризмът в Космоса да разшири пагубното влияние на хората върху атмосферата и живота на планетата? Учените се опасяват точно от това...

С космически туризъм най-често се свързва името на компанията Virgin Galactic. Само преди дни беше открит и първият частен космодрум, който фирмата ще използва през следващите 10 години за развитието на космическия туризъм. От компанията уверяват, че изпращането на туристи в Космоса няма да се отрази по никакъв начин негативно на околната среда. Учените, изучаващи промените в климата, обаче са на друго мнение. Те смятат, че частиците сажди, изпускани от ракетите, изстрелващи туристическите кораби, могат да останат в атмосферата на Земята в продължение на много години. Възможно е те да започнат да поглъщат слънчевата светлина, което ще нанесе сериозен удар по екологията на нашата планета.

За пример учените дават и следните цифри. Слоят сажди може да предизвика охлаждане с 1.2 градуса по Фаренхайт на тези области от Земята, които се намират под него. Едновременно с това в Антарктида е възможно да бъде регистрирано повишаване на температурата с 1.5 градуса по Фаренхайт. Освен това екваториалните райони може да загубят до един процент от своя озон, а полюсите да увеличат съдържанието му с цели 10 процента.

Всичко това ще доведе до един особено опасен за хората и планетата резултат - увеличаване на нивото на слънчевата енергия, поглъщана от атмосферата. Или казано с по-прости думи - саждите от ракетите, които ще изстрелват туристи в Космоса, ще предизвикат прекалено бързо нагряване на атмосферата. Това ще става със скорост много пъти по-висока от тази, с която го правят емисиите въглероден диоксид, изпускани от същите тези ракети.

 

Тези изводи са достатъчно основание да бъде преразгледан въпросът с космическия туризъм. Разпределение на космическия боклук около Земята.Изследвания на тази тема са публикувани в списание Geophysical Research Letters. А ние можем да си спомним друг, притеснителен факт - непрекъснатото увеличаване на космическия боклук на орбита около Земята. Това са отпадъци от космическите кораби, стари части от космически апарати, неизползваеми спътници и т.н. Този вид отпадъци са натрупани само за по-малко от век, откакто човешките същества сме започнали да се разпростираме извън пределите на Земята. Дори съществуването на този космически отпадък е достатъчно показателно за това колко пагубни можем да бъдем за околната среда, пък била тя и в космическото пространство. Така че - нека сериозно обмислим нещата, преди да дадем началото на ерата на космическия туризъм!

 

Тагове: