Британският милиардер Ричард Брансън представи пред обществеността въздухоплавателен апарат, разработен от компанията му Virgin Galactic за туристически полети. Самолетът ще носи на борда си ракета с туристите, която ще се отделя от него и ще продължава полета си в космоса самостоятелно. Ракетоносачът получи иметоWhiteKnight-2.

Това е един от най-красивите и прочути въздушни кораби, заяви Брансън на тържествената церемония по представянето, проведена в пустиня в Калифорния. През 2004 г. за първи път в космоса излетя частен апарат. Той бе разработен от Берт Рутан, който сега е партньор на Брансън. Ракетата за туристите ще може да вози до 8 души на борда - двама пилоти и шестима туристи.

До момента вече над 250 души са платили по 200 000 долара, за да станат първите космически туристи. Продължителността на полета ще бъде около 2 часа, като първият е планиран за 2010 г. Четиримоторният ракетоносач сега ще трябва да премине серия от изпитания, които ще започнат през есента. Според съобщение на представители на Virgin Galactic, ракетата, която ще напуска областта на земната гравитация, е над 70% готова.

Тагове: