От няколко години все по-често се говори за космически туризъм. Към момента, това не е нещо ново, няколко души са извършвали такива полети, но на съответната 7-цифрена сума. Идеята обаче е, този тип туризъм да стане по-достъпен (цифрите в сумата да паднат до 5, например).

Калифорнийска космическа компания, Xcor Aerospace, представи своята версия на космически кораб за космически туризъм. Lynx, който изглежда като кръстоска между космически кораб и обикновен самолет, е двуместен кораб с размерите на малък частен самолет. Той е предназначен за орбитални полети на височина над 61 километра от Земята. Творението на Xcor се цели към 2010 година, когато трябва да полети. Космическият кораб е конструиран, така че да може да излита от обикновена писта, може да лети със скорост от 2 маха ( или 2 пъти скоростта на звука).

Летящият обект е предвиден да лети обратно към Земята на "свободен ход", правейки кръгови движения при изключен двигател. Особено ценното обаче е, че ако се наложи, двигателя може да бъде стартиран незабавно, което би предотвратило евентуални инциденти.

Очаква се корабът да може да прави по няколко полета на ден. Каква ще е цената на едно пътешествие с Lynx не се знае, но времето, когато ще пътуваме от единия края на Земята до противоположния, като полета ще става сред звездите, е съвсем близо.

Тагове: