Ако не живеете в Северна Корея или друга тоталитарна страна, няма как да сте пропуснали вълната от медийно покритие, свързана с Periscope и Meerkat, двете най-популярни мобилни приложения за стрийминг на видео. Малко след шеметния успех на Meerkat по време на поредния SXSW, Twitter сериозно ограничи възможностите на приложението, което разчита изцяло на социалната мрежа като комуникационен слой. Причините, разбира се, бяха подкрепени с не особено смислена обосновка, но истината е, че броени дни по-късно Twitter публикува Periscope в App Store. Приложението има почти идентични възможности, но за разлика от Meerkat все още има пълен достъп до функционалността на Twitter.

Не съм напълно сигурен, че мобилният видео стрийминг е следващото голямо нещо, но съм склонен да повярвам, че Periscope има шанса да се превърне в новия Instagram. Или поне в новия Vine.

 

Накратко: какво правят приложенията

Идеята зад Meerkat и Periscope всъщност е доста проста за обяснение, тъй като не е изцяло нова. Приложенията дават възможност да започнете да излъчвате това, което се случва около вас, в реално време, само с докосването на един бутон. Линкът към живия ви стрийм се публикува веднага в Twitter профила ви, както и в собствената социална система (което е по-добре реализирано при Periscope). Всеки потребител, без значение дали има профил в съответното приложение или не, може да гледа стрийма ви, докато не решите да го спрете. В основата на концепцията е пълната демократизация на гледането — стриймовете ви са достъпни за всички интернет потребители, без никакви ограничения. След като натиснете "Stop", линкът остава на всички места, където сте го публикували, но вече не показва нищо. Periscope позволява да гледате стари стриймове след края им, докато Meerkat не разполага с такава опция.

 

Защо точно сега?

Склонен съм да гледам на приложения като Periscope и Meerkat като на научни открития, които просто е трябвало да се случат. Не крайно иновативни идеи, родени от мозъка на човек, който е изпреварил времето си, а резултати от състоянието на технологиите днес.

Преди години са правени опити за създаване на подобни платформи, някои от които учудващо близо до съвременната концепция. Основната причина за неуспехите на всяка от тях са мрежите. Едва в последните няколко години разполагаме с достатъчно бърз, постоянен и евтин мобилен интернет, за да гледаме и дори да излъчваме продължителни видеа безпроблемно. Съдържанието в "мобилните" социални мрежи става все по-тежко, без това да е проблем. Instagram започна с малки снимки, по-късно Vine въведе 6-секундно видео, Instagram Video даде възможност за по-дълги кадри, а днес Meerkat и Periscope позволяват да излъчваме в реално време, макар и със сериозна компресия. Не можем да не забележим логичната техническа еволюция на една концепция: да споделяме това, което се случва около нас.

 

Статията продължава на следващата страница.

Социалният аспект не е за подценяване

Дик Костоло и други високопоставени служители на Twitter обичат да напомнят колко важна е социалната роля на платформата и няма как да не се съгласим. Instagram има повече потребители, но в Twitter наистина се случват социални промени, организират се протести и цели революции, създава се истинско чувство за глобално, свързано общество. Същото, дори в по-голяма степен, можем да кажем за Periscope. Малкото безплатно приложение дава възможност на всеки собственик на смартфон да се превърне в репортер, който може да достигне хора по целия свят. Свикнали сме всичко да се случва веднага и навсякъде, но ако преди десет години някой беше споменал, че това ще бъде възможно, надали бихме го приели сериозно.

Сигурен съм, че подобно на Vine и Instagram, Periscope ще се използва най-вече с хумористични или поне тривиални цели. Приятели, които се забавляват в петък вечер, семейства, които искат да покажат колко сладки са децата им и, разбира се, известни личности и влогъри. Също толкова сигурен съм обаче, че Periscope ще даде гласност на важни социални (и не само) проблеми в целия свят и за разлика от YouTube видеата и Facebook постовете, те няма как да бъдат изтрити или забравени, защото ще се гледат от стотици хиляди хора по целия свят.

 

Следващият Instagram или следващият Vine?

Въпросът, с който започнах статията, продължава да е валиден. Все още не съм сигурен дали приложения като Meerkat и Periscope са следващият Vine или следващият Instagram. Vine е отличен пример за социална мрежа, постигнала умерен успех. Дори на ръба на абсолютния успех, но не Instagram.

Склонен съм да вярвам, че потенциалът на Periscope е огромен, но не съм убеден, че приложението може да постигне Instagram статус. Причината е проста: създаването на съдържание изисква твърде много време, макар и не много усилия. Убеден съм, че повече хора са готови да направят и дори да обработят бърза снимка, отколкото да излъчват няколко минути видео в реално време.