Кои са най-добрите устройства на българския пазар за 2018 г. според нашите читатели!

Броим гласовете за най-добрите филми, игри, музика и приложения в годишните потребителски награди HiEnd Entertainment Content Awards 2018

В една година, която просто преливаше от прекрасно развлекателно съдържание, да определим номинациите в HiEnd Entertaiment concept awаrds (HiEnd ECA) за пореден път беше наистина трудно. В двадесет категории най-добрите филми, игри, музика и приложения застанаха гордо пред избора на Нейно величество Публиката. Всичко беше във вашите ръце - и вие избрахте! Ето кои са най-популярните сред популярните в съдържанието и кои станаха първенци в надпреварата през 2018 г.  

КИНОТО, КОЕТО ОСТАВА С ТЕБ

И този път разделихме кино продукциите, които наистина оставиха следа в сърцата на публиката, в три категории – „Блокбъстър“, „Претенденти за „Оскар“ и „Български филм“. В категория „Блокбъстър“ борбата между шестимата номинирани беше наистина оспорвана. Все пак едва ли някой ще се изненада от излизането на първо място на „Отмъстителите: Война без край“, една лента, която мнозина наричат „филма на 2018 година“. С 33% от всички гласове той е първенец в категорията, доказващ донякъде и вихрещата се теза, че и през идната 2019 г. отново „Отмъстителите“ ще застане начело в класациите с последния филм от поредицата. Той завършва един пълен кръг филми на Marvel, като, разбира се, ще видим финала на прословутата война на любимите ни супергерои срещу Танос.


На второ място в категорията с 26% гласове идва „Мисията:невъзможна: Разпад“ – без съмнение най-тоталният екшън филм тази година, наричан „най-добрия филм от поредицата“. На трето място малко изненадващо е „Джурасик свят: Рухналото кралство“. Макар и блокбъстър и макар с Крис Прат в главната роля, продукцията имаше слаби места в очите на критиците. Оказва се обаче, че любовта на феновете към франчайза продължава, а самата лента се е справила добре. С 13% той изпреварва „Дедпул 2“ (11%) и „Играч първи, приготви се“ (8%) – два филма, които сякаш имаха повече мощ и в историите, и в изпълнението, но не получиха достатъчно гласове, за да изпъкнат и в тази класация.

Сред „Претенденти за „Оскар“ номинираните са три, но беше ясно, че битката ще е много оспорвана. Това личеше и от шума, който се вдигаше край трите номинирани ленти по фестивали и онлайн. Все пак най-много гласове в тази категория събра „Роди се звезда“, музикалната драма, продуцирана и режисирана от Брадли Купър (който е и в едната главна роля). Имаме любов, музика, интриги, Лейди Гага и... цели 55% зрителски вот! В класацията на второ място се нарежда „Момиче“ на Лукас Дхонт с 24%, следвана от „Рома“, мексиканската драма, която грабва задоволителните 21% и третото място.

Кино категориите завършват с „Български филм“, където първо място грабва „Привличане“ – едно от най-гледаните родни заглавия за 2018 г. С 41% първото място на филма е неоспоримо. Интересно в категорията е, че второто и третото място се разминават само с 1%! Зрителите дадоха 30% на „Нокаут или Всичко, което тя написа“ и 29% на „Революция Х“. И двата филма показаха достатъчно дълбочина, така че не е учудваща почти наравно разделената любов на публиката към тях.

СЕРИАЛИТЕ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

Живеем в ерата на т.нар. binge-watching – или гледането без почивка на епизод след епизод на цели сезони на любимите ни сериали. Разделихме най-добрите за 2018 г. в две категории – „Сериал“ и „Дебютиращ сериал“. В категория „Сериал“ шестте номинирани заглавия трудно си поделиха зрителския вот и това личи от изключително близките проценти на гласовете, които се разпределят между тях. И все пак победителят е един и това е „Западен свят“ с цели 34% гласували. Логичната любов на феновете към сериала идва след последния сезон на Westworld, който беше също толкова силен, а бунтът на роботите ни даде задълбочени теми за размисъл... и доста екшън и емоция.

На второ място, само с 1% разлика с третото е „Експанзията“. Според мнозина космическата драма е по-добра от всякога. Сериалът заема второто място с 19%, а „История на прислужницата“ – третото с 18%. Следват ги „Странни неща“ – един сериал, покрай който съществува истинска обсесия и въпреки че можем да го поставим в графата „сериал на ужасите“, той не пропуска да накара зрителя да се усмихне и да го умили с приключенията на група хлапета през 80-те. На последно, пето място е „Оранжевото е новото черно“, чийто последен сезон предстои.

В категория „Дебютиращ сериал“ присъствието е толкова интересно, колкото и вотът. На първо място е The Punisher с 37% – противоречивите отзиви за сериала с Джон Бернтал не са достатъчни, за да спрат хората да го харесват. The Haunting of Hill House, сериал, който наричат „явлението на Netflix”, ужаси, примесени с невероятно силен емоционален заряд, е на второ място с 35% от гласовете. За финал имаме супер впечатляващия Altered Carbon, който, въпреки че е последен, все пак отнася цели 28% гласували за него.

НАЙ-ОСПОРВАНИТЕ КАТЕГОРИИ, КЪДЕТО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПОЗИЦИИТЕ Е САМО 1%, СА „СЕРИАЛ“, „БЪЛГАРСКИ СИНГЪЛ“ И „БЪЛГАРСКИ ФИЛМ“. НАЙ-КАТЕГОРИЧНИТЕ ПЪК СА „ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА „ОСКАР“
И „АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ“

АНИМАЦИИ ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ ОТ СЪРЦЕ...

Всички знаем, че отдавна анимациите, на които се наслаждаваме на голям екран, не са само за деца. В категорията „Анимационен филм“ светлината на прожекторите си делят шест ленти, коя от коя по-впечатляващи. И все пак победителят е само един и това е „Хотел Трансилвания 3“ с цели 36%. В него сагата за Дракула продължава и този път той се изправя срещу самия Ван Хелзинг в тази забавна анимация, която включва гласовете на Адам Сандлър, Анди Самбърг и Селена Гомес.

На второ място е така дългоочакваният „Феноменалните 2“ – с 29%. Можем със сигурност да кажем, че мястото в сърцата на феновете на семейство Пар е абсолютно затвърдено. Следва го „Зайчето Питър“ – с впечатляващата си графика и сантименталната следа, която оставя, този филм сякаш нямаше как да не успее. На следващите три места, съответно с по-скромните 8%, 7% и 6%, са „Островът на кучетата“, „Разбивачът Ралф: Ралф разбива интернета“ и „Батман нинджа“. И въпреки близките гласове, а може би именно заради тях можем да кажем, че това остава една от най-обичаните и оспорвани категории.

МУЗИКАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА

Музикалните категории в ECA винаги са сред най-категоричните, а любовта на феновете се разпределя без никакво колебание. Първата от тях е „Музикален албум“, а през 2018 г. в нея номинирахме три доста запомнящи се заглавия. За съжаление единственото българско сред тях – „Прилив“ на Жлъч, Григовор и Гена, е на последното, трето място с 14% гласове. Това е обяснимо обаче предвид конкуренцията в класацията – първото място грабва Eminem – Kamikaze, един албум изцяло в стила на рапъра, но с нотка на различност, която единствено освежава. На второ място тук е Everything is Love на Beyonce/Jay-Z – наистина впечатляващ албум.

Втората категория е „Български сингъл“, където на първо място с неоспоримите 53% феновете избраха ТоТо с неговата „Чужди усмивки“. Емоционалното парче, написано след раздялата на рапъра с приятелката му и наричано от самия него „непроведеният разговор с Яна“, очевидно е толкова въздействащо, че да поведе в надпреварата тук. На второ място са Hayes & Y с The Feeling с 24%, но те грабват това място само с 1% преднина. По петите ги следва „Онзи момент“ на Рут Колева.

В НЯКОИ ОТ КАТЕГОРИИТЕ КАТО „ДЕБЮТИРАЩ СЕРИАЛ“ ПЪРВЕНЕЦЪТ С ВОТА НА ПУБЛИКАТА БЕШЕ ДОСТА ИЗНЕНАДВАЩ – THE PUNISHER НАДМИНА ALTERED CARBON, ВЪПРЕКИ ЧЕ ВТОРИЯТ ИЗГЛЕЖДА МНОГО ПО-ОБИЧАН, АКО СЪДИМ ПО КРИТИЧНИТЕ ОЦЕНКИ И ОНЛАЙН ОБСЕСИЯТА

ВРЕМЕ Е ЗА ИГРИ!

Всички обичаме игри и мобилни игри. И това са двете категории, в които сме разпределили предпочитанията към това съдържание. В категория Игри“, където са шест силни заглавия, надпреварата е толкова близка, че на човек веднага му става ясно колко почти еднакво добри са игрите, изпъкващи през 2018 г.

На първо място в сърцата на феновете обаче е една и това е God of War – безумно доброто завръщане на Кратос в последната игра от поредицата, която всички толкова обичат. С 26% и въпреки визуалните различия и леко променения геймплей, все пак феновете явно са оценили достатъчно играта, за да я заковат на първо място. Втора е Assassin’s Creed Odyssey с 20%. Орденът на асасините в Древна Гърция стана прекрасният център за играта, която се оказва доста обожавана. Трети и четвърти, пак само с 1% разлика, са Red Dead Redemption 2 – една от най-очакваните игри на 2018 г. – и Spider-Man. Последните две места публиката отреди за Call of Duty: Black Ops 4 и FarCry 5.


В „Мобилна игра“ епичната Fortnite се заковава на първо място с 41% от гласовете, със значителна преднина пред подгласника си PUBG (31%), и последно – Alto‘s Odyssey (28%).

МОБИЛЕН СВЯТ

Последните две категории в ECA са за онова съдържание, без което никой не може – мобилните приложения. В „Мобилно приложение“ номинираните бяха четири, а от тях неоспорим победител е Google News – адаптивното приложение, което помага на потребителите да са в крак с новините, да откриват текущи събития, да четат задълбочени анализи и съдържание от разнообразни автори и новинарски сайтове. Първото място идва за него с 38% от гласовете.


Това е единствената категория, където имаме равни гласове и съответно поделено второ място с 25% за всяко от тях. На него застават Google Lens и Enlight. Първото определят като „бъдещето на търсенето в интернет“, а второто е едно от най-мощните за фотообработка в наши дни. Четвърто и последно се нарежда Unfold, приложението за създаване на истории (stories) с минималистични и елегантни темплейти.


В „Българско приложение“ пък се отличават три номинирани, а най-обичано от тях се оказва WildMaps, онлайн офроуд картата, с която просто не можеш да се загубиш. Тя взима цели 43% от гласовете и съответно – първото място. Второто любимо българско приложение в нашата класация е Phyre, с което плащаме навсякъде и по всяко време, а третото – Spark, услугата за споделено пътуване.