За поредна година се заехме с инициативата HiEnd Entertainment Content Awards и нелеката задача да номинираме най-доброто съдържание на годината, което вашият вот да покаже кои държат първите места в сърцата на читателите ни. Е, победителите вече са ясни. В някои категории надпреварата беше особено оспорвана, а в други конкуренцията беше пометена без никаква възможност за възстановяване. И така, ето кои
бяха номинираните в 12 категории тази година и кои изпъкнаха безапелационно в тълпата.

Магия на киноекран

Най-добрите филми за 2017 бяха ясни още преди да настъпи моментът да ги номинираме. Тяхното обаяние беше толкова голямо, че нямаше и съмнение, че ще влязат в класацията. В три категории разделихме най-впечатляващите кинопродукции за последната година - блокбъстър, чуждестранен филм и български филм. Това са и едни от категориите, където гонитбата беше най-оспорвана, тъй като очевидно всеки от номинираните филми се е появил в точния момент, така че да напълни кинозалите.

С прекрасния си хумор и истински забавна история не е изненадващо, че именно „Тор: Рагнарок“ е филмът, който поставихте на първо място в категорията „Блокбъстър“. Той всъщност е и най-новият филм сред номинираните, като излезе буквално дни преди началото на гласуването. Второ място заема филмът, който постави края на пътя на Върколака във вселената на X-Men. „Логан“, емоционалната и майсторски направена лента, в която гледахме как мутантът заема мястото на баща на малката Лора и как двамата извървяват тежък път до крайната си цел, следва по петите „Тор: Рагнарок“ и разликата между позициите им е едва няколкостотин гласа. Третото място, отново с доста сериозна подкрепа, получава „Жената чудо“ - един от хитовете на 2017 година - режисираният от Пати Дженкинс филм, с който DC Comics показаха, че позициите им се засилват. Четвърто място заема страхотният „Блейд Рънър 2049“, а буквално с няколко гласа разлика след него се нарежда „Пазители на Галактиката 2“. На последно място е една лента, която се оказа много любима на почти всички в офиса на HiComm - „Зад волана“, невероятен филм на Едгар Райт, изпълнен с история, динамика, екшън и много музика, но без нито един супергерой.

Сред блокбъстърите първото място зае излезлият малко преди началото на ECA "Тор: Рагнарок"

В категория „Чуждестранен филм“ отново имахме оспорвани моменти, но първото място зае „Щастлив край“ на режисьора Михаел Ханеке. Филмът, който може да е нещо като продължение на „Любов“ от 2012, разказва за драмата на семейство Лаурен, която се развива насред бежанската криза във френския град Кале. Второто и третото място в категорията този път се разделяха от едва двайсетина гласа, но в крайна сметка според вас вторият най-добър чуждестранен филм за годината е „Призраците на Исмаел“ - смесица от комедия, абсурди, драма и хаос; а на третото място поставихте „Окджа“ - разказ за генетични експерименти, довели до едно необичайно приятелство. Четвърто и пето място взимат „Любовник за един ден“ и In the Fade - една добре изваяна драма с Даян Крюгер в главната роля. Последното място остана за руската продукция „Крехко създание“.

"Щастлив край" на Михаел Ханеке победи в категорията "Чуждестранен филм"

В киносалоните тази година видяхме и доста добри български филми и се постарахме да номинираме онези от тях, които оставиха най-трайна и запомняща се следа и които бяха почти равнопоставени като качество. Зрителите очевидно също смятаха така, тъй като в категория „Български филм“ вотът отново беше доста оспорван. На първо място с добра преднина победи „Възвишение“ - историята на Арабаконашкия обир, който осъществява Димитър Общи заедно със своите сподвижници Гичо и Асенчо. Филмът е свеж и завладяващ микс от исторически факти и художествена измислица, по едноименния роман от 2011 г. на Милен Русков. Второто място заграби силно коментираният „Воевода“, който е много противоречива продукция, разказваща за живота и подвизите на Румена Войвода. На трето място застана „Вездесъщият“, в който темата са технологиите и лекотата, с която нарушаваме личното пространство на околните. Със съвсем малка разлика се наредиха „Никой“ и „Посоки“, съответно на четвърто и пето място, а последен остана „Спомен за страха“.

"Възвишение" по романа на Милен Русков грабна приза за "Български филм на годината" 

Сериалите, които крадат сърца

Тази година успя да се отличи и с някои прекрасни творения за малкия екран. Сериалите продължават да са една от най-експлозивните форми на визуално изкуство, което стига до практически всеки, чрез телевизори, таблети и дори понякога телефони. Това е категорията, върху която се гради успеха на все по-силните и набиращи огромна популярност стрийминг услуги.

Сериалите в ECA тази година отново разделихме в две категории. В „Сериал“ включихме най-доброто от телевизионните продукции, които виждаме за поредна година или вече приключиха. „Сериал дебют“ пък е мястото за премиерните продукции. Това, което безспорно свързва двете категории е, че предпочитанията на зрителите са повече от отчетливи. И в двете категории победителите задминаха с мръсна газ всички останали, показвайки кой наистина царува на малкия екран в момента.

И така, в категория „Сериал“ без абсолютно никаква конкуренция на първо място е „Игра на тронове“ - сагата, която направи света от книгите на Дж. Р. Р. Мартин толкова жив и истински за нас, че понякога дори действителността не успява да предизвика толкова силни емоции. И изглежда, че тази година отново това е най-обичаното заглавие в телевизията. На второ място отива „Странни неща“ - сериал с неповторима атмосфера и история, абсолютен шедьовър на братята Дъфър, който тази година излезе с втория си сезон по Netflix. Tретото място е за „Туин Пийкс“, продължението на една от класиките на 90-те, а четвърто и пето място взимат „Останалите“, който тази година окончателно приключи пътя си, и юридическата драма „Как да ти се размине убийство?“.

„Игра на тронове“ отново отвя конкуренцията в своята категория.

А сега да преминем към дебютните сериали на 2017 - онези, които заявяват за първи път мястото си в света на развлекателното съдържание. Тази година избор не липсваше и подборът на „Големите шест“ беше наистина тежък.

Първото място тук заема прекрасният „Легион“, който проследява съдбата на Дейвид Хелър - млад мъж, диагностициран с шизофрения, който
всъщност е мутант от света на X-Men и трябва да намери начин да живее с това. С няколкостотин гласа разлика на второ място застава „Стар трек: Откритие“, който разказва за офицер Майкъл Бърнам и пътя й в Клингонската война, предхождаща събитията от оригиналния сериал „Стар Трек“. Третото място в категорията е категорично за „Американски богове“, екранизация по романа на Нийл Геймън, фокусирана върху битката на старите и новите богове на Америка и пречупена през погледа на бившия затворник Шадоу Муун. След него идва „Големи малки лъжи“ - един прозорец към живота на група жени от хайлайфа на китно градче, всяка от които води собствена тайна битка и нищо не е такова, каквото изглежда. Четвърто място е за „Короната“, сериала, разказващ за царуването на настоящата кралица на Англия от самото му начало. Последен, за наше огромно разочарование, се нарежда шедьовърът „История на прислужницата“ - антиутопична и ужасяваща екранизация по романа на Маргарет Атууд.

Сред дебютните сериали, като най-харесвани според вота на публиката, изпъкнаха „Легион“ и „Стар Трек: Откритие“.

Анимациите не са само за деца!

Отново една от най-оспорваните категории се оказа свързана с визуалното забавление - а именно „Анимационен филм“. Тук победителят бързо изпъкна - това е „Аз, проклетникът 3“, в който бившият суперзлодей Гру се бори срещу други суперзлодеи. Тази година франчайзът се завърна към позабравените си корени и фокусът отново е върху семейството, а не върху миньоните. Второ място взима „Колите 3“, една истински емоционална и незабравима последна обиколка на Светкавицата Маккуин. С доста голяма разлика на трето място се нарежда „LEGO филмът: Батман“, който изглежда спечели популярността на предния LEGO филм. Четвърти е „Да обичаш Винсент“, история, започваща 12 години след смъртта на Винсент Ван Гог, показваща преплетените съдби на няколко персонажа, позирали някога за него. На четвърто и пето място с минимална разлика са „Балерина“ и „Червената костенурка“, два от най-красиво направените анимационни филма за годината, всеки от които има заслужено място сред номинираните за 2017.

"Аз, проклетникът 3" се върна към корените си и спечели обратно обичта на феновете.

Музика за душата

Не може, разбира се, награди за съдържание да минат без музикални категории. Тук те са две - „Музикален албум“ и „Български сингъл“. Номинирахме някои от най-добрите и нашумели творци, а вие ги подредихте по популярност.

В „Музикален албум“ напълно логично първенец е Kendrick Lamar с „DAMN“. Албумът е връщане към по-суровия хип-хоп за King Kendrick, който е по-гневен и експресивен от всякога. Второто място е за Lorde и нейният „Melodrama”, който отговаря на името си и е изпълнен с фин и емоционален поп. Третото място е за Queens of the Stone Age с „Villains“, запазващ традицията на мръснишкия калифорнийски рокенрол, който разчупва статуквото с по-дълги и ангажиращи парчета. След тях са The xx с нежния и въздействащ „I See You”, следвани буквално по петите от Royal Blood и „How Did We Get So Dark?“ - експлозивен, но и много мелодичен рок на дуета от пеещ басист и барабанист. Последни останаха британците Kasabian със скучноватия „For Crying Out Loud“.

"Damn" на Кендрик Ламар е най-добрият албум на годината и всичко го знаем!

В категорията „Български сингъл“ нещата бяха по-оспорвани от всякога, като тази година заложихме на по нестандартните хип-хоп и инди песни. И разликата в позициите беше с буквално няколко гласа. Все пак, с добро предимство първото място взе Атила с песента си „Полет“, разказваща за болката да загубиш близки, с меланхоличен нюанс, но все пак предизвикваща усмивка. Подгласник в категорията са Hayes & Y с инди хита си „Always So Simple, Always So Cold“. Трети са NU/ANCE и непретенциозния хит „Survivor“. Четвъртото място взимат Григовор / Гена и мелодичната и остроумна „TL;DR“, а пето и шесто място заеха Жлъч / Григовор / Гена със „128 ft. VOΛEN“ и Стругаре с „Америка“.

Избрахте Атила и неговия "Полет" за най-добър български сингъл на 2017-та.

Игри до насита

Новото попълнение в една от най-епичните, но и най-ужасяващи поредици за всички времена взе първото място в категория „Игра“. „Resident Evil VII: Biohazard“ не само е достойно попълнение във франчайза, но и го върна към позабравените му сървайвъл хорър корени. След нея се нарежда „Middle-Earth: Shadow of War“, чиято бойна система и отворен свят очевидно са впечатлили не само нас. С доста малко разлика го следва може би най-добрата The Legend of Zelda, създавана някога - „Breath of the Wild“, с поглъщаща история, великолепен отворен свят и интригуващ геймплей. „NieR: Automata“ грабва четвърта позиция и доказва, че действително е игра, която се появява веднъж на едно поколение. На последните позиции с доста малко гласове застават две незабравими инди заглавия - страхотната „Pyre“, от създателите на култ класиките „Bastion“ и „Transistor“ - Supergiant Games, и една игра, която се заема с най-тежкaта тематика, която сме виждали напоследък: какво се случва с разпадащата се от ментално заболяване психика... и как това може да се предаде чрез геймплей - „Hellblade: Senua’s Sacrifice“.

Resident Evil VII: Biohazard е хорър, който и вие смятате, че не трябва да се изпуска!

Но това не е всичко в гейминга за 2017! И в нашата инициатива. Нямаше как да пропуснем да включим и категория за „Мобилна игра“. Тук безапелационният победител отново е любимец на малки и големи от света на Nintendo, а именно „Super Mario Run“. Следва го супергеройският файтър с конзолен привкус „Injustice 2“. Трета е хитът по добре познатата манга, аниме и игра с карти „Yu-Gi-Oh: Duel Links“, а четвърта се нарежда „Monument Valley 2“ - прекрасна и семпла история с много индивидуалност и неповторима визия. Последни в категорията са зашеметяващата „Old Man’s Journey“, и сандбоксът „The Escapists“.

Super Mario Run отвя конкуренцията в категорията за "Мобилна игра"

Мобилни приложения на корем

Сред приложенията тази година имаше някои истински попадения - и очевидно потребителите също го знаете. Надпреварата тук беше оспорвана, но и категорична във финалния резултат. В „Мобилно приложение“ приз за първо място взима Microsoft To-Do, приложението, планиращо с лекота всеки аспект от деня ви. Второ е The Great Courses Plus, за всеки желаещ да се учи, съдържащо над 8000 видео лекции oт преподаватели от световни университети. Малко след него се нарежда „Marvel: Color Your Own“, дигитална книжка за оцветяване, позволяваща ви сами да сложите цветовете в комикси на Marvel. На четвърто и пето място са „WeМogee“ и „Art Passport“, а последно е „Meitu“.

Финалната категория тази година беше само с трима, но качествени, номинирани. В „Българско приложение“ победител с огромна преднина стана приложението „Protect Your Kid“, позволяващо на родителите да следят и контролират дейността на децата си онлайн и така да ги защитават от проблемни ситуации. На второ място е Tickey - дигиталният билет за градски транспорт, улесняващ неимовер- но пътуванията в града, а на трето - Тrigraphy, превръщащо всяка обикновена снимка в най-интересното изображение с ефекти от 116 различни предварително зададени формата.

Тагове: