Ако следите съвременните сериали, няма как да не сте забелязали, че днес всички говорят за Mr. Robot. Такова беше моето впечатление, преди да започна да гледам поредицата на Сам Есмаил: нямаше как да не й дам шанс, след като чух толкова много суперлативи. Наистина не мога да наблегна на акумулацията от позитивни мнения и съм склонен да вярвам, че те не се ограничават до моите кръгове. Предполагах, че технологично обвързаните ми приятели, голяма част от които програмисти, преувеличават и огромният интерес към Mr. Robot е по-скоро балон, през чиято дебела гума не мога да видя, но рейтингът от 9.0 в IMDB ме кара да мисля обратното. Мразя сензационните заглавия, но не можех да не определя творението на Сам Есмаил като сериала на 2015 г. Запазих по-силното за увода, за да не бъда обвинен в прекалена сензационност: Mr. Robot е най-добрият сериал, който съм гледал някога.


Историята без спойлери

Като повечето добри истории, тази на Mr. Robot не може да се разкаже добре без спойлери. Тук това е практически невъзможно, тъй като случващото се остава неясно за зрителите до последните няколко епизода. Комплексният характер на сюжета и бягството от клишета в похватите, били те визуални, звукови или наративни, създава толкова силно усещане за съспенс. Освен ако не мамите, четейки резюмета, надали ще осъзнаете какво се случва на екрана в първите три-четири епизода. Именно тогава трябва да бъдете търпеливи: Mr. Robot не е поредната артхаус приумица, която цели да задоволи егото на режисьора и тримата му приятели, които ще гледат филма. Историята просто е разказана с огромна доза уважение към зрителите, избягвайки елементарни методи за задържане на вниманието. Mr. Robot се справя отлично с тази задача, по-добре от повечето сериали, които съм гледал.

В главната роля влиза младият експерт по дигитална сигурност Елиът Андерсън (Рами Малек). През деня той работи в средностатистическа компания, грижеща се комуникацията и данните на злата корпорация E Corp. (наричана от Елиът Evil Corp.) да останат защитени, но през нощта Елиът влиза в доста по-тъмна роля. Елиът има психически проблеми и почти опасна връзка с наркотици, които, в комбинация с виртуозните му умения зад клавиатурата, водят до мания за следене. Той знае всичко за хората, с които общува, тъй като не може да устои да разбива профилите им в социални мрежи, да чете мейлите им и да открива зависимости, за които често дори те не предполагат.

Като всяка добра история, тази на Mr. Robot се простира отвъд класическите определения за добро и зло, но лесно можем да определим Елиът като положителен персонаж. Той използва уменията си, за да помага на хората, с които общува, но често го прави по странни начини. В основата на сюжета е анти-естаблишмънт организацията fsociety, директно вдъхновена от Anonymous. Нейната крайна цел е да изтрие дълговете с координиран удар по системата на Evil Corp., рестартирайки света финансово и давайки нов шанс за по-справедлива система. Накратко, fsociety е крайно лява организация с високи идеали, която иска да се справи с безскрупулния капитализъм на Evil Corp, а Елиът е човекът, от когото зависи успеха на операцията. Нека спрем тук.

 

Статията продължава на следващата страница.

Актьорската игра и персонажите

Отново, Mr. Robot блести най-вече с реализацията си, тъй като голямата идея не е твърде оригинална. Всъщност последната е толкова близо до съвремието ни, че се наложи USA Network да отложи излъчването на последния епизод поради твърде сериозни съвпадения с реални събития. По мое мнение нивото на актьорската игра и дълбочината на персонажите обаче са стандарт за добро разказване на истории през 2015 г.

Рами Малек е болезнено достоверен, в нито един момент не усещах, че гледам актьор в роля, а не истинският Елиът Андерсън. Образът на програмиста е невероятно многослоен, а разговорите в собствената му глава и минаването през четвъртата стена са… не, няма нужда от суперлативи. Реми Малек е Елиът Андерсън и това е най-големият комплимент към актьора, който мога да направя.

Рискът останалите персонажи да бледнеят е избегнат със страхотно майсторство. Mr. Robot е изпълнен с разнообразни герои във всички отношения: полово, расово, архетипно, комуникационно. Ще запомните почти всички още от първата среща, от прецизния до секунда зъл китайски трансджендър хакер White Rose, през маниакалния и същевременно наивен кариерист от норвежки произход Тайрел Уелик до самия Mr. Robot, бащата на Елиът, който е готов да блъсне сина си от висока сграда, само за да докаже гледната си точка.


Технологична достоверност

Mr. Robot попада в широката дефиниция за киберпънк, така че нямаше как да пропусна технологичната достоверност на сериала. Тук той блести най-силно. Всеки ред от терминалите, който разбрах, е смислен, което, поставено на фона на фикционалните операционни системи и герои, които разбиват световни системи с три случайни натискания на клавиатурата, без да гледат към монитора, е достойно за поклон постижение. Технологичната достоверност заема централна роля в историята на Mr. Robot. Случващото се в целия първи сезон вероятно би се развило в пет минути “хакване” в класически холивудски филм.

Фен съм на историите, които имат нива за различни зрители, подобно на Матрицата, например. Технологичните ентусиасти и, най-вече, програмистите, могат да открият своя сериал в Mr. Robot и дори да не се вълнуват от човешката история, но това не пречи на средностатистическия зрител да разбере сюжета, което, до известна степен, е вярно за Halt and Catch Fire, например.


Заключение

Не съм кино критик и съм сигурен, че съм свършил ужасна работа, представяйки сериала. За това ще завърша с начина, по който се опитвам да убедя приятелите си да го гледат, след като приключих с първия сезон. Представете си, че ви го казвам лице в лице, с широко отворени очи, докато ви държа за раменете и треперя маниакално:

”Mr. Robot, човек! Mr. Robot!"