Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Вероятно вече сте чули за надеждите за използването на налични вече лекарства за лечение на болните от новия коронавирус. Медицински екипи в Китай твърдят, че са постигнали добър резултат със старо лекарство за малария (хлорохин фосфат), както и с Ремдезивир (сравнително нов медикамент, използван експериментално срещу ебола и марбургската хеморагична треска. Пред употребата им обаче има някои предизвикателства, които могат да бъдат решени с ново откритие, този път от Франция.

Виж още: Илон Мъск: Катастрофите са по-опасни от коронавируса

Ремдезивир е интересна опция. Макар и разработен наскоро, медикаментът е част от групата на отдавна познати химикали, които имат антивирусно действие, блокирайки РНК-полимеразата на РНК вирусите като COVID-19. По този начин те им пречат да копират генома си и да напредват в тялото на заразения. Първоначално определен като най-обещаващото познато лекарство за момента, клиничните тестове върху пациенти в Ухан демонстрират реално подобрение в състоянието им. Проблемът с разработения от американската Gilead Sciences продукт е, че той все още се води в експериментална фаза, а досегашната му употреба е била само „на пожар“ в края на епидемията от ебола в Западна Африка преди 3-4 години. С недостатъчно изяснени странични ефекти и без разрешение за одобрение и производство ще се наложи да изчакаме ненужно много, преди това лекарство да може да достигне до стотици хиляди, ако не и милиони пациенти. А в света вече има над 250 000 доказано заболели от COVID-19 в почти всички държави.

Диаметрално противоположно е положението на споменатата алтернатива. Вчера Bayer дари 3 млн. таблетки от техен продукт с активна съставка хлорохин фосфат на САЩ, а президентът Тръмп заяви, че ще махне всички пречки пред бързото му въвеждане в експлоатация, където медикаментът не е одобрен за употреба. Това е сравнително старо лекарство, което вече не се ползва твърде много, тъй като паразитът, който причинява маларията (основното му приложение), е развил широка резистентност към него. Технологията му за масово производство е ясна, но лекарството е известно и със сравнително по-повишена токсичност и странични ефекти.

В последните дни на преден план обаче излезе много по-обнадеждаваща опция. Хидроксихлорохин е подобрен продукт за лечение на малария с 60% по-ниска токсичност от хлорохина. Той също е добре известен по света, защото е синтезиран за пръв път през 1946 г., а в днешно време се употребява и за лечение на тежки автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и системен лупус. Лекарството е имуномодулатор, който понижава свръхреакцията на собствената ни имунна система, водеща до възпаление – процес, за който някои учени смятат, че е ключов при фатално завършващите случаи на COVID-19. Няколко клинични теста на лекарството са проведени в Китай, без обаче да има възможност резултатите им да имат достатъчно експериментални доказателства, за да ги приемем за даденост.

Поне до онзиден, когато стана ясно, че екип на един от най-известните специалисти по инфекциозна медицина в света, д-р Дидие Рул от Aix-Marseille Universitе във Франция, прави клиничен тест с 40 пациенти, който постига значително намаление или пълна ерадикация на вируса от пациентите при прилагане на 600 мг хидроксихлорохин дневно в комбинация с Азитромицин. Азитромицин е достъпен, популярен и много добре познат и в България широкоспекърен антибиотик, който се използва освен за лечение на инфекции на дихателните пътища и като една от съставките на коктейла срещу Хеликобактер пилори. Той е с добра поносимост и много малко по-тежки странични ефекти. Използването в комбинация с антибиотика обаче, по данни на д-р Рул, показва много по-голяма ефективност. Подробното описание на тестовете и резултатите му може да намерите тук:

Самият д-р Рул признава в документа, че смята, че базата му от пациенти е малка, за да сме сигурни в ефекта, но със сигурност използването на две добре познати и достъпни лекарства има потенциал за бързо и мащабно въвеждане. Най-позитивното е, че това изследване изглежда е и първото, което е оценено и прегледано от други специалисти в областта (т.нар. peer review), които са съгласни с него. Сред тях е Грегори Ригано от университета Станфорд, който първи направи публична новината.

Освен споменатите дотук медикаменти и комбинации австралийски екипи твърдят, че е постигат успех в съчетаването на лечение от хлорохин фосфат и лекарство срещу HIV, а в Китай оценяват и японския антивирусен препарат Фавипиравир, известен още и като Авиган.

Без да можем да твърдим все още, че имаме ефективно противодействие, търсенето на лечение за COVID-19 ще е ключово за спасяването на голям брой човешки животи, както и за бъдещето на световната икономика. Това се дължи на факта, че заради уникалната комбинация от дълъг инкубационен период, заразност при хора без симптоми и устойчивост на външна среда, единственият начин, по който можем да се борим с вируса, е да намалим скоростта на пандемията.