Илон Мъск изпрати меморандум към служители на SpaceX в петък, в който описва опасностите от COVID-19 - болестта, причинена от новия коронавирус, който сега се счита за пандемия.

В изпратения по-рано имейл Мъск споделя със служителите на компанията за космически транспорт, че е много по-вероятно да умрат от автомобилна катастрофа, отколкото COVID-19. Той твърди също, че на база доказателствата, които е видял за COVID-19, той не смята, че това е „в топ 100 на рисковете за здравето в Съединените щати“. Писмото е последвано от публикация на Мъск, според която „коронавирус паниката е тъпа“.

Мненията на Мъск за пандемията на коронавирус са в противоречие с Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Световната здравна организация (СЗО), която обяви коронавируса за пандемия по-рано тази седмица. Както отбелязва BuzzFeed, автомобилните катастрофи също не са вирусна инфекция, която може да се разпространи експоненциално, а здравните експерти, цитирани в доклада, казват, че коментарите на Мъск са неискрени и опасни.

Здравните служители оценяват, че при най-лошия сценарий между 160 милиона и 214 милиона американци могат да се заразят с COVID-19, ако болестта не се сдържи в достатъчна степен през следващите седмици и месеци, съобщава The New York Times. От заразените може да загинат 1.7 милиона.

Изявленията на Мъск относно COVID-19 идват в момент, в който автомобилната индустрия, подобно на много други сектори на американската икономика, е започнала да ограничава операциите си, за да помогне за намаляване на разпространението на вируса. Ford, General Motors и Fiat Chrysler започнаха да инструктират служителите си, които не са на поточните линии в САЩ, да работят от домовете си, а автомобилостроителите обмислят възможността за спиране на фабриките в бъдеще, тъй като вирусът продължава да се разпространява и прекъсванията на китайската верига на доставки допълнително усложняват производство на превозни средства.

Виж още: Как лесно да си направим дезинфектант