Спомняте ли си програмата SETI? За съжаление неотдавна тя престана да съществува, но идеята за споделено използване на изчислителни ресурси, с чиято помощ могат да се решават комплексни и важни изчислителни задачи, е жива.

Вижте още: Nvidia скочи на PlayStation 5 чрез... геймърски лаптопи 

 

Nvidia – един от водещите производители на графичен хардуер в света, призовава всички РС геймъри да се включат в битката срещу коронавируса. С помощта на приложението Folding@home всеки притежател на мощна видеокарта може един вид „да даде под наем“ изчислителния ѝ капацитет, който да бъде използван за изучаване на COVID-19 и справяне със заплахата от него.

Folding@home работи на принципа на споделянето на ресурси онлайн – донякъде сходен с този на peer-2-peer мрежите. Тя интегрира вашите локални РС ресурси (основно тези на видеокартата ви) в огромна интернационална мрежа, която разпределя супер сложни задачи като например картографирането на генома на нови вирусни щамове и разработка на ваксини за тях между различните компютри, свързани в нея.

По този начин всеки от нас може да даде своят скромен, но значим принос в борбата срещу COVID-19. И не се притеснявайте – не е нужно приложението да работи непрекъснато – програмата може да се спира и пуска по всяко време, така че когато решите да играете, тя няма да ангажира част от скъпоценните ресурси на графичния ви адаптер.

Повече за Folding@home инициативата на Nvidia можете да прочетете тук.