В началото на август в корпоративния блог на Google се появи пост, чието съдържание може да бъде синтезирано до следното изречение: „Платформата Android е застрашена заради недостойното поведение на нейните конкуренти.” Автор на поста е Дейвид Дръмонд – главният юрист на Google. В доста острия си пост той открито критикува патентната политика, поведена от Apple, Microsoft и Oracle. В края на емоционалния си изказ той открито заплашва със съдебна война софтуерния триумвират – акт без прецедент до момента в IT корпоративния свят. Според поста на Дейвид трите конкурентни на Google компании са стартирали анти-Android кампания. Целта на кампанията е проста – да накара производителите на мобилни устройства, базирани на операционната система на Google, да повишат цените им, като това ще ги направи по-малко атрактивни за потребителите. За целта компаниите са избрали патентната война.


На всички фронтове

Войната срещу Android, по думите на Дръмонд и Google, се води в три посоки. Първият фронт е в опитите на Apple, Microsoft и Oracle да накарат производителите на смартфони да плащат такса за всички патентовани от троицата технологии. Ако планът не проработи, заплашват производителите с патентни дела. За финал конкурентните на интернет гиганта се обединяват в консорцуим, който има финансовата мощ буквално да изкупи всички патенти наред, с което си осигурява да може да монополизира всяка технология, станала масова в близко бъдеще.

За да не е голословен, главният юрист на Google дава пример с продажбата на патенти на компаниите Novell и Nortel. В първия случай са закупени 822 патента за 450 милиона долара. Във втория – около 6000 патента и патентни заявки за впечатляващата сума от 4.5 милиарда долара. И в двата случая купувачът е вече споменатият компаниен консорциум, в който най-големите участници са както Apple, така и Microsoft. Според Дръмонд целта на компании­те е само една – да поставят Google в патентен вакуум. За да я постигнат, те не пестят нито пари, нито да играят мръсно. Изплатената на Nortel цена за патентната сделка надвишава с над 400% първоначалната им оценка (1 милиард долара).

Със задълбочаването на конкуренцията между Google, Apple и Microsoft напрежението ескалира до момента, в който за първи път в официалния G блог се появяват лични нападки – втори безпрецедентен момент в историята на корпорации от този ранг. Явно Google наистина са се стреснали, че е възможно да се стесни пазарът на Android-базираните устройства вследствие на патентната кампания.

Патентната система на САЩ е създадена с целта да се поощряват иновациите, да бъдат усвоявани от обществото и в общи линии да работят за благото на всички (колкото и утопично да звучи това). Но сега два IT мастодонта ги превръщат в оръжие не само срещу свой конкурент, но и срещу техническия прогрес изобщо. Защото именно масовостта на Android-базираните устройства и гъвкавото им ценово позициониране успя да доведе до бума в продажбите на смартфони през последните две години, който не се успокои дори в най-драматичните месеци на кризата. Всъщност Google могат да обърнат цялата история в своя полза, ако застанат зад слогана на „свободната конкуренция”, която е мотор в съперничеството между компаниите, водеща до по-добри и по-евтини продукти. От тази позиция са доволни както клиентите, така и самите компании. Факт, който компанията осъзнава, и затова не е изненадващо, че излиза публично с цялата кирливост на историята – просто отрано се насочва към симпатията на масовото мнение.

 

Ответен удар

Не е изненада, че Google запазва спокойствие в ситуацията, не се притеснява да оповести плановете си за ответен удар. Компанията с всички средства ще се опита да спре опитите за задушаване на Android, като първата стъпка в тази посока е сезирането на контролните органи за масовите покупки на патенти и ще им помогне с каквото може. В същото време Google ще засили собственото си патентно портфолио, дори и това да означава финансово неизгодни сделки за компания­та, да циментира Android и да го направи неподвластен на подобни удари в бъдеще. Още през юли компанията закупи около 1000 патента от IBM, с кое­то показа, че намеренията й са сериозни.

Агресивността в думите на Дръмонд също не остана без отговор. Въпреки че Apple предпочетоха да запазят мълчание, колегата му и главен юрист на Microsoft – Брад Смит, разкритикува в микроблога си Google, че са отказали да влязат в консорциума, участвал в сделката с патенти на Novell. И че Google нямат основание да се сърдят на никой друг освен на самите себе си.

Подадената от Смит топка беше поета от друг високопоставен служител на Microsoft. Франк Шоу, вицепрезидент на отдела за връзки с обществеността, заяви, че ако Дръмонд отново изпита желанието „да драска в блога си за нелоялната конкуренция”, то е добре първо да провери действията на собствените си колеги. PR-ът на Microsoft приложи към туита си писмо от вицепрезидента на Google Кент Уолкър, с което той от името на компанията се отказва от търга за патенти на Novell, без дори да даде основателни причини.

 

Пътят на Google, може да изведе компанията до позицията на онлайн монополист!

 

В интерес на истината Google в момента се намира в скоростната права, на финала на която може да излезе не просто най-голямата интернет компания, а най-голямата в IT сектора изобщо – позция, непоносима както за Apple, така и за Microsoft. А доколкото историята ни е показала, е логично да очакваме и Facebook открито да застане на тяхна страна, ако Google+ продължи да се разраства със скоростта, с която го прави в момента. Ние като потребители трябва да стискаме палци на Google, защото стагнацията на Android-а не би довела до нищо добро. А колкото и съмнителни да са някои от практиките на Google, то тя е единствената компания, която се бори за свободни и безплатни приложения и дава правото за root на някои от операционните си системи.

 

Тагове:
Още от HiComment