Ако четете сайта и списанието редовно, няма как да не знаете кой е Елън (или Илон) Мъск. Макар да е най-известен с Tesla, най-иновативния производител на автомобили в света, той може да се сравни с Ричард Брансън, макар и в по-малък мащаб. Мъск е сред основателите на PayPal, баща на Tesla, водеща личност в частната космическа агенция SpaceX, транспортната компания Hyperloop и услугата за вземане на соларни панели под наем SolarCity.

Най-интересното качество на Мъск, което води до успеха на начинанията му, е идеализмът. Все повече съвременни серийни предприемачи мислят отвъд финансовите тримесечия и наистина работят в посока дългосрочно ползи за човечеството, но Мъск прави това на съвсем различно ниво. Съществуването на хора като Мъск и предоставянето на максимално широка публичност за тях е ключово за доброто развитие на света.

 

Всичко в името на Космоса

Редовно влизам в тъжни дискусии относно ужасното състояние на съвременното космическо дело. Малки стъпки напред като Curiosity определено са похвални, но бърз поглед към финансирането на NASA и повечето космически агенции по света разкрива, че човечеството (или неговите лидери) са на ръба да забравят най-важното, което всяко поколение на Земята може да прави — да опознава вселената. Би било хубаво това да се случва колкото може по-рано. Колкото и далеч да изглеждат различните сценарии за края на планетата и галактиката ни, те са напълно реални и наближават с по-голяма скорост, отколкото се развива космическото ни дело. МКС е символ на интернационализма в космическото дело, но днешните геополитически конфликти на родната ни планета заплашват откриването на други.

Елън Мъск неведнъж е споделял, че развива всичките си бизнеси с цел да инвестира в SpaceX. Логично е той да намира космическата компания за най-важна. Тя има по-скоро идеална цел и не е потребителски ориентирана като Tesla. Елън Мъск дава надежда на света, че космическото дело не е забравено и ако държавните агенции не могат да се справят с него, частният сектор е готов да го поеме.

 

Отворени патенти и безплатно зареждане завинаги

Малко са предприемачите, които биха взели решенията на Елън Мъск. Всеки собственик на Tesla получава право да я зарежда напълно безплатно до края на живота си. Пълното патентно портфолио на компанията пък бе публикувано за свободна употреба, защото Мъск вярва, че всички автоконцерни трябва да преминат към ел. автомобили максимално бързо и няма време за откриване на колелото, което вече е открито от Tesla.

Мъск дори иска да отвори стандарта на Supercharger станциите, правейки го достъпен за останалите производители. Цените на Model S и Model III също са показателни. Имайки предвид нивото на техническа иновация и вниманието към детайла, автомобилите на компанията спокойно биха могли да струват много повече и да се радват на добри продажби сред по-заможните потребители. Амбицията на Мъск обаче е различна — в бъдеще компанията би трябвало да предложи още по-достъпен модел, който да могат да купят почти всички в страните от първия свят (и не само).

 

Статията продължава на следващата страница.

Упоритост срещу статуквото

Работната етика и усилието на Елън Мъск са пословични. Той вярва и не се притеснява да споделя, че дължи успехите си на огромния брой часове седмично, в които работи и вярва, че всеки може да постигне подобни успехи с нужната комбинация от умения и най-вече усилия.

Елън Мъск е предприемач, но и водещ инженер в повечето си компании, с което демонстрира, че серийният предприемач може и трябва да бъде много повече от инвеститор с рисково настроение. Борбата му срещу авто олигархията в Ню Джърси е пример за отстояване на правата, както е наложително. Tesla настоява да продава автомобилите си без посредници (които винаги препоръчват дизелови или бензинови модели заради по-големите разходи по поддръжката) и е готова на всичко, за да запази правото си.

 

Положителен пример за новите поколения

Не подкрепям масовото мнение, че новите поколения се излагат на изцяло лошо медийно влияние от съвременната поп сцена и риалити формати като Big Brother. Действително такова съществува, но основната задача за откриването на добри примери за подражание е на родителите.

Намирам Елън Мъск за положителен пример, който трябва да присъства в медиите максимално често, включително в преводна форма в България. Роден в Южна Африка, постигнал успеха си сам чрез образование и чудовищно много работа, баща на пет деца и носител на позитивен, изпълнен със скромност характер, Елън Мъск е добрият герой в днешния филм. Iron Man без лоши навици. Представител на типа хора, от които светът има най-голяма нужда.