По-рано този месец Spotify започна акция срещу недобросъвестни потребители, използващи хакнати версии. Тези версии позволяват на безплатни акаунти  да пренебрегват рекламите и да се възползват от платените функции.   

Според Spotify около 2 милиона души са се възползвали от този хак. Това определено е значителна бройка и е ясно защо компанията полага такива усилия да ги намали. Наличието на такъв брой потребители с нечисти намерения е принудило Spotify да преразгледа свои ключови индикатори и статистики за популярността и функционирането на услугите си.

Компанията се притеснява, че нерегламентираният достъп може да подкопае инвеститорското доверие и да доведе до срив в цените на акциите. Така към момента Spotify брои своите активни месечни потребители като 157, а не 159 милиона души.

Акцията идва в момент, когато компанията се готви да излезе на борсата и вече е предупредила нарушителите, че акаунтите им ще бъдат спрени или изтрити, ако не спрат веднага. В навечерието на борсовия дебют на Spotify тези данни имат още по-голямо значение и е ясно защо е притеснена.