Кметът на Детройт Майк Дъган заяви в предаването на CNN, че градът е на път да бъде първият, използвал петминутния тест COVID-19 на Abbott Labs. Кметът допълни, че тестът ще бъде на разположение за медиците на първа линия. Целта е да се тестват онези от тях, които вече се самоизолират, но тепърва ще се тестват за вируса.

Детройт получи тестовете на Abbott Labs на 1 април. Те ще бъдат достъпни за използване в рамките на следващите 24 часа, каза кметът.

Тази система от Abbott получи спешно разрешение за използване от американската Администрация по храните и лекарствата. Това е "лаборатория в кутия", която е приблизително с размера на малък кухненски уред. Малкият размер и бързите резултати от теста означават, че той може да бъде разгърнат и използван по-бързо от други методи.

Детройт страда особено силно от новия коронавирус. Според последните данни окръзите около Детройт съдържат 81% от 7615 случая с коронавирус в щата Мичиган. Повече от 20% от 2500-те полицаи са под карантина със заподозрени случаи на COVID-19.

Значителният брой случаи в Детройт накараха кмета да излезе извън традиционните канали, за да получи първо тестовете.

Както разказва The Washington Post, кметът намерил мобилния телефон на Майлс Уайт, председател и изпълнителен директор на Abbot Labs, и го събудил в неделя сутринта, за да моли за теста.

Abbott Labs твърди, че вече притежава най-значимия капацитет за молекулярна помощ в САЩ и е „широко достъпен“ в лекарските кабинети, клиниките за спешна помощ, спешните кабинети и други медицински заведения.

Abbott очаква, че ще може да произведе 5 милиона теста през април.

Виж още: Илон Мъск: Катастрофите са по-опасни от коронавируса

 

Тагове: