Китай е прикрил мащабите на вирусната епидемия, стартирала на териториите на държавата с най-голямо население в световен мащаб.

Информацията е на Bloomberg, а медията цитира представители на Белия дом и американското разузнаване.

Лицата, говорили пред Bloomberg, са пожелали имената им да останат неизвестни.

Според източниците на медията изнесените резултати от COVID-19 в Китай са силно занижени.

Виж още: iPhone 9 е на една ръка разстояние

Избухването на заразата стартира в Китай в края на 2019 година, а до момента на нейна територия официално са заразени 82 хиляди души. Смъртните случаи са 3300. За справка към днешна дата в САЩ случаите на заразени са 189 хиляди, докато смъртните случаи са над четири хиляди.

„Тяхната статистика (от епидемията) е доста смекчена. Меко казано“, сподели американският президент Доналд Тръмп по време на инструктаж в Белия дом.

Президентът на САЩ все пак допълни, че двете държави са били в постоянна комуникация, а също, че Пекин смята да закупи американски продукти на стойност 250 милиарда долара.

Bloomberg допълва, че все още се очаква отговорът на китайското посолство на база твърденията на Белия дом.

„Твърденията, че в САЩ има повече смъртни случаи от Китай, причинени от коронавирус, са неуместни“, споделя пред Bloomberg републиканският сенатор Бен Сасе.

„Без да намесвам каквато и да е класифицирана информация, на всички е ясно, че комунистическата партия в Китай е излъгала (с изведените официални числа на заразени от коронавирус) и ще продължи да лъже, за да защити своя (политически) режим“, допълва същият.

От своя страна имунулогът Дебора Биркс твърди следното:

Здравната общност интерпретира официалните резултати на Китай така: това е сериозно, но мащабите му са по-малки от очакваното. Заключението обаче е подобно най-вероятно защото в предадената официална статистика липсва обилно количество информация, която в момента извеждаме от случващото се в Италия, Испания и САЩ.

Китай обаче не остана длъжен на Белия дом. Главният редактор на китайската медия Global Times, издавана в САЩ, Ху Ксиджин, сподели, че подобни твърдения са опит на американските власти да се отклони вниманието от нарастващите смъртни случаи в САЩ и други страни в Западна Европа.

Тагове: