Титанична глоба от пет милиарда долара е надвиснала над Google. Причината – обвинение, че компанията събира потребителски данни, дори когато сте в режим инкогнито.

В иска, заведен в щата Калифорния, се казва, че потребителите са следени дори когато използват уж защитения режим на сърфиране на своите браузъри. Дори и в него чувствителна информация като лични данни и пазарни предпочитания продължава да се събира от Google.

„Google не може да продължава потайното и неразрешено събиране на данни от практически всеки един американец с компютър или телефон“, се казва в иска.      

Според ищците дори уж анонимна информация от браузъра може да се използва за идентифициране на потребителско поведение, като се съпоставят различни дигитални отпечатъци. Те твърдят, че възходът на платените VPN услуги е доказателство за притесненията, които мнозина по цял свят изпитват за своята онлайн сигурност.

Подобно дело бе заведено и в щата Аризона, като в него се твърди, че Google държи на заден план проследяващи процеси в приложение като Chrome или прогнозата за времето, дори когато потребителите са блокирали геолокационните услуги.

Виж още: Нов скоростен интернет рекорд прехвърля 50 Ultra HD Blu-ray диска за секунда

 

Тагове: