Голяма част от човечеството бавно излиза от дългата карантина. Дали обаче хората си стояха у дома, както искаха властите? И ако не, къде са ходили?

Сега можем да отговорим на тези въпроси благодарение на Google. Гигантът публикува данни за движението на хора, събрани от милиони мобилни устройства, които използват софтуер на Google като Android, Google Maps и други.

В Европа картината е доста пъстра, което частично се дължи на различните изисквания на властите.  В Испания, Италия и Франция престоят у дома се е увеличил с 35 процента по време на пандемията. В страни като Германия и Дания, където мерките са по-слаби, увеличеният престой у дома е с 15 процента. В Швеция, където се разчиташе на алтернативен подход, престоят у дома е нараснал само с 8 процента.

Що се отнася до ходенето до офиса, в държави като Испания и Италия то е спаднало с до 80 процента, защото там беше забранена всякаква дейност извън най-важната.

Докато през април в Швеция, Дания и Германия престоят в парковете също се е увеличил, в Италия и Испания той е намалял с 80 процента. Държави като Великобритания и Гърция са по средата на тези две крайности.

Предвид че опасността от вируса не е напълно елиминирана и някои региони по света се готвят за втора вълна, данните за това, как реагират хората на ограниченията и дали оставането у дома е решение, тепърва ще се анализират и ще бъдат много важни. 

Виж още: 8К телевизорите на Sony за 2020 г. изглеждат изненадващо достъпни