Учени от три австралийски университета обявиха, че са постигнали нов рекорд за интернет скорост от 44.2 Tbps. Теоретично това е достатъчна скорост, за да свалите съдържанието на повече от 50 100 GB Ultra HD Blu-ray диска за 1 секунда.   

Още по-интересно е, че резултатът е постигнат на разстояние от 75 км по стандартна оптична връзка с помощта на един-единствен вграден чип, което означава, че един ден е възможно дори съществуващата оптична инфраструктура да бъде подобрена драматично за достъп до по-високи скорости. Според учените постижението представлява световен рекорд за широколентов интернет достъп.

„Нашият експеримент демонстрира възможността вече положените кабели да бъдат оптимизирани за много по-високи скорости“, казват учените.

Рекордната скорост е постигната благодарение на технология, наречена Micro-comb, която предлага по-ефективен и компактен начин за пренос на данни.

Дългосрочното предизвикателство пред учените е да превърнат технологията в нещо, което може да се интегрира към съществуващата инфраструктура. Разбира се, не очаквайте скоро да сваляте игри или филми по 44.2 Tbps връзка.

Ако технологията стане комерсиална, нейното първо приложение ще бъде в дата центровете, а не в домовете.

Виж още: 8К телевизорите на Sony за 2020 г. изглеждат изненадващо достъпни

Тагове: