Ако ползвате iPhone, доста вероятно е да използвате някои от неговите фитнес функции като броене на стъпки. Ако го свържете с друга технология като Apple Watch, може дори да получите ранни сигнали, че нещо не е наред със здравето ви. Но ако притежавате един конкретен модел iPhone, американската асоциация по сърдечни болести предупреждава, че сърцето ви може да бъде изложено на опасност, ако не внимавате.

Според ново проучване магнитната технология MagSafe в iPhone 12 може потенциално да пречи на сърдечни устройства като пейсмейкъри или дефибрилатори. Учените са установили, че три устройства от големи компании като Medtronic, Abbot и Boston Scientific имат „магнитна уязвимост“ към iPhone.

С други думи, ако поставите вашия iPhone директно върху устройството, ще чуете лесно разпознаваема магнитна интерференция.

Проучването е проведено с iPhone 12 Pro Max, тестван както върху имплантирани в пациенти устройства, така и върху току-що разопаковани такива. Нивото на интерференция е различно при отделните устройства, но всички от тях са засегнати по някакъв начин.

Според учените проучването опровергава твърденията на Apple, че iPhone 12 е безопасен за вашето здраве. Те посочват, че при 148 тествани пациенти нито един от хората не реагира на по-стария iPhone 6. Учените пък препоръчват да не поставяте вашия iPhone в джоба на ризата си, което би го доближило до устройството.

На база на проучването те съветват за консултация с кардиолог, който да вземе решение за конкретния телефон и заболяване.

Снимка: Pixnio

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: