Даниел Раух от Amazon използва сцената на IFA 2018 в Берлин, за да сподели някои наистина вълнуващи цифри за Alexa.

"Само тази година Alexa е пяла "Честит рожден ден" милиони пъти на потребителите и е разказала над 100 милиона шеги", казва той.

Може би гласовият асистент на Amazon все още не ви е пял на вас конкретно, но имайки предвид темповете на разпространение на технологията, доста вероятно е да сте поканени на следващото тържество.

Към началото на 2018 г. Alexa е работила на около 4000 устройства, а в момента вече е интегрирана в над 20 000 - това е петкратно увеличение само за осем месеца. Броят на марките, които я ползват, също е скочил от 1200 на 3500.

IFA също донесе ново поколение захранвани с Alexa устройства като домашната колонка Huawei AI Cubе, лаптопите Asus ZenBook и домашната алармена система Yale Sync.

Amazon няма намерение да спира там. Компанията вече добавя Alexa в автомобили, офиси и хотели, като се опира на визията си да направи я достъпна навсякъде. Тя вече въвежда милиони хора в новия свят на гласните компютри и уреди. Придвижването напред може да доведе до футуристичната идея за интелигентен дигитален асистент с вас по всяко време, за да ви помогне да живеете деня си и дори да си чати с вас, ако искате.