Пазаруването в големите вериги магазини е удобно, защото там можем да намерим всички необходими стоки на едно място. Но това има и своите минуси. Когато магазинът е претъпкан или имаме прекалено много стоки, преминаването през касата може да отнеме двойно повече време, отколкото самото пазаруване. Сега Amazon представи бъдещето на пазаруването със своята технология Amazon Go.

Ето как работи тя: влизате в магазина и на входа се чекирате със специален терминал, който разчита QR кодове. Всеки потребител, използващ Amazon GO, ще има свой индивидуален QR код. След това можете просто да вземете това, от което се нуждаете, и да излезете от магазина. Не е нужно да чакате на опашки, да изкарвате всички продукти от кошницата за индивидуално чекиране и да се занимавате с вбесяващите ви касиери. Вие ще плащате автоматично с кредитна или дебитна карта.

Amazon Go се захранва чрез комбинация от компютърно зрение, сензори и машинно обучение, пакетирани в нещо, което компанията нарича Just Walk Out technology. Тя е толкова добра, че знае кога сте взели даден продукт и сте го поставили в чантата си и кога сте размислили и сте го върнали на рафта.

В момента Amazon Go е в процес на тестове в чисто новия супермаркет в центъра на Сиатъл, намиращ се на ъгъла на 7-о авеню и Blanchard Street. Той е отворен в момента само за служители на Amazon, участващи в теста, но компанията очаква да е достъпен за всички през 2017 г. От Amazon казват, че в супермаркета ще се продават готови за консумация храни и закуски, приготвени от готвачи на място или от местни пекарни.

Докато технологията има потенциал да революционизира начина, по който пазаруваме, то тя може да остави десетки хиляди хора по света без работа, защото просто касиерите ще станат излишни.

 

 

Прочетете и това: Microsoft работи върху HomeHub функция в Windows 10, конкурира Amazon Echo