Отстрани изглежда, че реакцията на Amazon спрямо коронавирус пандемията е със спорни резултати. Компанията често е критикувана, че не прави достатъчно, за да запази здравето на работниците в своите складове. В отговор на критиката на политици и широката общественост Amazon обяви иновативна мярка, която да помогне на служителите си да се справят с вируса в работна среда.

Amazon демонстрира т.нар. distance assistant, който е проектиран да позволи на работниците да поддържат препоръчваната от СЗО социална дистанция от 2 метра.

По същество това е система за добавена реалност, която използва модели за машинно обучение, за да различава хората от заобикалящата ги среда. В комбинация с дълбочинни сензори системата измерва точно разстоянието между хората и на екрана в реално време се изписва дали служителите спазват необходимата дистанция. Онези, които са на 2 или повече метра са оградени в зелено на дисплея, докато онези, които са твърде близо, са в червено.

Разположението и движението на хората се изобразява в реално време на 50-инчов монитор. Очевидният недостатък е, че всичко това става за сметка на личното пространство.

Според Amazon обаче иновацията е важна за здравето на служителите и в следващите дни стотици такива екрани ще бъдат разположени в складовете на гиганта.

Виж още: Как COVID-19 повлия на една българска фирма

 

Тагове: